News

Vaccinul antigripal, când va fi disponibil în 2023. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății spune că a discutat cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Când va începe vaccinarea?
11.09.2023 | 17:09
Vaccinul antigripal cand va fi disponibil in 2023 Anuntul ministrului Alexandru Rafila
Vaccinul antigripal, când va fi disponibil în 2023. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vaccinul antigripal, când va fi disponibil în 2023. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la banii necesari pentru compensarea vaccinurilor.

Vaccinul antigripal. Ministrul Rafila anunță când va fi disponibil

Potrivit ministrului, CNAS va începe procedura în vederea solicitării sumelor pentru compensarea acestora.  „Am avut astăzi o discuţie cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să accelereze acest proces.

ADVERTISEMENT

Noi putem să transferăm fondurile de la Ministerul Sănătăţii către Casa Naţională ca să compenseze aceste vaccinuri. Însă, trebuie să vină solicitarea din partea Casei ca noi să putem să facem acest transfer. Chiar astăzi am avut o întâlnire la Ministerul de Finanţe. Le-am cerut explicit acest lucru”, a transmis ministrul Alexandru Rafila , luni, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Acesta a precizat că procesul de solicitare de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea acordării compensării vaccinurilor nu ar trebui să necesite foarte mult timp. Prin urmare, vaccinarea va începe în luna septembrie în 2023.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea comasării unor instituții nu este exclusă

Totodată, ministrul a vorbit și despre posibilitatea comasării unor instituții, având în vedere că Executivul va introduce măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Rafila a spus că nu este exclusă această variantă.

Însă, potrivit acestuia direcțiile de sănătate publică ar trebui să se afle, în continuare, în subordinea ministerului pe care îl conduce. De altfel, „instituţii care sunt esenţiale”, precum Agenţia Naţională de Transplant, ar trebui să funcționeze ca până acum, susține ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

În cadrul conferinței de presă, Alexandru Rafila a fost întrebat și despre problema consumului de droguri în școli, subiect pe care președintele Klaus Iohannis vrea să îl introducă într-o ședință CSAT. Ministrul spune că va contribui la dezvoltarea unui program care să aibă „o componentă medicală foarte serioasă”.

„Este foarte bine că o astfel de implicare la cel mai înalt nivel care aduce lucrurile chiar în zona de siguranţă naţională este organizată de către domnul preşedinte. Sigur că noi vom participa cu tot ceea ce este necesar. Din punctul de vedere al dezvoltării unui program care trebuie să aibă o componentă medicală foarte serioasă. Trebuie însă să fie completă, să nu se refere doar la testare.

ADVERTISEMENT

Iar partea care ajuns în zona publică legată de testare, în mod evident, nu trebuie să fie generalizată. trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor unui copil sau unui adolescent care urmează să fie testat. Aceasta este o condiţie normală. Am încercat să găsim modele şi în alte ţări. Aşa se face.”, a adăugat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT