News

Vaccinul antigripal nu te poate infecta cu coronavirus. Explicațiile experților SNMF

09.05.2020 | 12:55
Vaccinul antigripal nu te poate infecta cu coronavirus Explicatiile expertilor SNMF
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, utilizatorii celor mai importante rețele de socializare din întreaga lume au fost inflamați de răspândirea unor zvonuri potrivit cărora prin banalul vaccin antigripal oamenilor le-ar fi injectate și diverse tipuri de coronavirusuri. Chiar dacă mulți sunt tentați să dea crezare teoriei lansate de un cunoscut susținător al mișcării antivaccinare din Statele Unite ale Americii, aceasta nu are la bază niciun studiu științific.

Specialiștii demontează teoria conform căreia te poți infecta cu coronavirus prin vaccinul antigripal

Într-un interviu acordat pentru Mediafax, Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, susține că este foarte puțin probabil ca un astfel de fenomen să facă obiectul analizei oamenilor de știință, în condițiile în care nu există o explicație fiziopatologică. Mai exact, nu s-a putut demonstra vreo legătură între vaccinul antigripal și noul tip de coronavirus, denumit științific SARS COV-2.

ADVERTISEMENT

Prin urmare medicii îți recomandă să nu renunți la vaccin, mai ales dacă te numeri printre persoanele din grupele vulnerabile. În cazul infectării cu COVID-19, riscurile de apariție a complicațiilor sunt cât se poate de mari. În plus, gripa sezonieră, deși aparent banală, poate duce chiar și la deces, în special la pacienții care suferă și de alte afecțiuni.

Explicațiile coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF

Această informaţie (n.r. potrivit căreia vaccinul antigripal te poate infecta cu coronavirus), până în momentul de față este doar o teorie lansată de o persoană, nu o personalitate ştiinţifică, nu are în spate studii nici măcar observaţionale. Este chiar foarte puţin probabil să apară vreun studiu în acest sens.

ADVERTISEMENT

În medicină, trebuie să existe o explicaţie fiziopatologică a unui fenomen, pentru ca oamenii de ştiinţă să se aplece asupra studiului. Or, în cazul legăturii dintre vaccinul antigripal şi virusul SARS Cov-2 nu poate fi stabilită vreo legătură.

Persoana respectivă să justifice şi mecanismul, dacă doreşte să fie credibil.Dacă susţine că s-a injectat coronavirus prin vaccin, nu avem încă demonstrat calea de transmitere parenterală, prin intermediul unei injecţii, cum există la SIDA, de exemplu.

ADVERTISEMENT

Calea de intrare demonstrată este doar respiratorie Medicul îţi spune că nici teoria potrivit căreia testele pentru Covid-19 ies pozitive la cei care au fost vaccinaţi antigripal nu stă în picioare.

În cazul în care o persoană este vaccinată în luna septembrie, octombrie a anului trecut vaccinul se administrează pe cale intramusculară, nu pe cale intranazală. Există şi un vaccin bioatenuat, care poate fi administrat sub formă de spray la nivelul porţii de intrare, dar el nu mai este identificabil nici măcar două săptămâni după administrare. El dispare complet, tocmai prin formarea de anticorpi specific împotriva virusului gripal”, a declarat  Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

ADVERTISEMENT