News

Vaccinul împotriva COVID-19 în sarcină nu duce la o naștere prematură. Studiu efectuat pe 40 de mii de gravide

Cercetătorii americani au efectuat un studiu pe mai mult de 40 de mii de gravide și au constatat că vaccinul împotriva COVID-19 în sarcină nu duce la o naștere prematură
05.01.2022 | 16:15
Vaccinul impotriva COVID19 in sarcina nu duce la o nastere prematura Studiu efectuat pe 40 de mii de gravide
ADVERTISEMENT

Vaccinul împotriva COVID-19 în sarcină nu duce la o naștere prematură și nici nu afectează creșterea fătului. Aceste rezultate au fost descoperite de cercetătorii americani, care au efectuat un studiu pe mai mult de 40 de mii de gravide.

Vaccinul împotriva COVID-19 în sarcină nu duce la o naștere prematură. Studiu pe 40 de mii de gravide

Acest studiu, comparativ cu cele anterioare, a comparat femeile gravide vaccinate cu cele gravide nevaccinate, iar eșantionul pe care a fost făcută cercetarea a fost mult mai mare, spun oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

În urma studiului efectuat pe mai mult de 40 de mii de femei însărcinate, cercetătorii americani au descoperit că vaccinarea împotriva COVID-19 în timpul sarcinii nu a fost asociată cu nașterea prematură sau cu situații în care nou-născutul să aibă o greutate mică pentru vârsta de gestație.

Din peste 46 de mii de gravide cu nou-născuți vii și cu vârsta gestațională disponibilă, mai mult de 10 mii au primit una sau mai multe doze de vaccin COVID-19 în timpul sarcinii. 98% dintre acestea au fost imunizate în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au precizat că nu a existat niciun caz de naștere prematură.

Din peste 40 de mii de nou-născuți vii cu greutatea la naștere disponibilă, vaccinarea COVID-19 în timpul sarcinii nu a fost asociată cu o greutate mică a bebelușilor pentru vârsta gestațională.

Rezultatele au arătat că nu există niciun risc crescut în ceea ce privește vaccinarea în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, au precizat cercetătorii. Potrivit acestora, nu există date cu privire la vaccinarea în primul trimestru.

ADVERTISEMENT

Vezi studiul AICI.

De ce sunt importante rezultatele acestui studiu

Vaccinurile COVID-19 sunt recomandate în timpul sarcinii pentru a preveni morbiditatea maternă severă și rezultatele adverse la naștere. Cu toate acestea, imunizarea în rândul femeilor gravide a fost una scăzută.

Nu puține sunt femeile însărcinate care au refuzat să primească vaccinul de teama efectelor adverse. Ce n-au luat acestea în considerare este faptul că infectarea cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii crește riscul de îmbolnăvire severă și de situații imprevizibile la naștere, care să afecteze copilul.

ADVERTISEMENT

Noile informații oferite de oamenii de știință americani cu privire la efectuarea vaccinului împotriva coronavirusului în timpul sarcinii sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât le-ar putea ajute pe tinerele care au dubii în privința imunizării să ia o decizie.

Aceste date susțin siguranța vaccinării împotriva COVID-19 în timpul sarcinii. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 femeilor care sunt însărcinate, care încearcă acum să rămână gravide sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor.

ADVERTISEMENT