News

Vaccinul COVID-19 riscă să împartă lumea! Ce șanse au la imunizare persoanele sărace

26.11.2020 | 14:28
Vaccinul COVID19 risca sa imparta lumea Ce sanse au la imunizare persoanele sarace
ADVERTISEMENT

Vaccinul COVID-19 riscă să împartă lumea în două. Este mesajul transmis chiar de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat un avertisment ferm în privința imunizării. Acesta a recunoscut că este foarte posibil ca persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri.

De altfel, imediat ce companiile au anunțat că au reușit să găsească antidotul pentru pademia de coronavirus, mai mulți specialiști au atras atenția asupra costului. Într-un material FANATIK, pe care îl găsești AICI, s-au explicat pe larg prețurile la care vor fi comercializate injecțiile.

ADVERTISEMENT

Cel mai ieftin vaccin, dar și cel care ridica cele mai multe semne de întrebare vine de la Moscova. Kremlinul a încercat o adevărată lovitură de imagine și a forțat serios în tentativa de lua fața întregii lumi. Cu toate acestea, Sputnik V ar putea să devină varianta low cost a imunizării.

Vaccinul COVID-19 riscă să împartă lumea!

„Odată cu cele mai recente veşti pozitive în legătură cu testele clinicile asupra vaccinurilor, lumina de la capătul acestui lung şi întunecat tunel devine tot mai puternică.

ADVERTISEMENT

Există acum o speranţă reală ca vaccinurile combinate cu alte măsuri de sănătate publică dovedite să pună capăt pandemiei.

Sursa foto – hepta.ro

Există, acum, un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”, a spus şeful OMS într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

Un detaliu cât se poate de important este acela că OMS creat un mecanism numit ACT-Accelerator, mecanism care trebuie să permită distribuirea echitabilă a vaccinurilor şi a altor eventuale tratamente. În acest fel se evită ca țările cele mai bogate să achiziţioneze toate dozele de vaccin.

Ce strategie are UE pentru vaccinarea oamenilor

La 17 iunie 2020, Comisia a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării și livrării de vaccinuri împotriva COVID-19. „Un vaccin eficace și sigur împotriva virusului este atuul nostru principal pentru a găsi o soluție definitivă la criza provocată de pandemie”, anunțau specialiștii.

ADVERTISEMENT

La 15 octombrie, Comisia a adoptat Strategia de vaccinare. Aceasta prevede elementele esențiale pe care statele membre trebuie să le ia în considerare în planurile de vaccinare împotriva COVID-19, precum și categoriile de populație care ar trebui vaccinate primele.

Sursa foto – hepta.ro

Între timp, statele membre trebuie să înceapă deja pregătirile. Printre principalele elemente care trebuie avute în vedere pentru strategiile naționale de vaccinare se numără capacitatea serviciilor de vaccinare de a administra vaccinurile împotriva COVID-19, cu suficient personal și cu echipamente medicale și de protecție adecvate.

De asemenea, accesibilitatea vaccinurilor pentru grupurile-țintă, atât ca preț, cât și ca proximitate fizică. Tocmai aici pare a fi o reală problemă. Experții din domeniu se întreabă cine anume plătește dozele pentru persoanele care nu își permit o asemenea intervenție

Ce categorii au prioritate la vaccinare

Pe măsură ce disponibilitatea vaccinurilor se îmbunătățește, strategiile privind vaccinurile și obiectivele acestora vor fi ajustate în consecință. De exemplu, este probabil ca strategiile să se concentreze la început asupra scăderii ratei fatalității și a presiunii asupra serviciilor esențiale.

Mai târziu în cursul procesului de vaccinare, strategiile s-ar putea focusa mai degrabă pe reducerea restricțiilor sociale și economice, în sens mai larg.

Sursa foto – hepta.ro

Deocamdată sunt mai multe categorii, neclasificate într-o anumită ordine, care ar putea beneficia cu prioritate de vaccin. Vorbim despre personal medico-sanitar, persoane în vârstă de peste 60 de ani și persoane a căror stare de sănătate face ca acestea să fie expuse unor riscuri mult mai mari.

De asemenea, lucrători esențiali din afara sectorului medical, muncitori care nu se pot distanța social și, într-un final, conform Uniunii Europene, grupuri socio-economice vulnerabile și alte grupuri cu risc mai ridicat.

Ce a decis România în privința vaccinării

România a propus  o strategie clară de vaccinare a populației împotriva COVID1-9, iar problema a fost tratată ca una de siguranță națională. De altfel, chiar șeful statului, Klaus Iohannis a anunțat planul. Campania de vaccinare a fost încredinţată ministerelor Apărării, de Interne şi Sănătăţii.

Interesant este că, vaccinurile vor fi stocate la Institutul Cantacuzino, unitate medicală care de trei ani este instituţie militară. De asemenea, armata va gestiona, pe lângă depozitul central și alte şase depozite regionale, de unde vaccinul va ajunge în puncte speciale.

Sursa foto – hepta.ro

„Prima categorie, cei din sistemul sanitar şi asistență socială, vor fi vaccinaţi în unităţile medicale şi cu unităţi mobile şi centre de vaccinare.

Cei din a doua categorie, grupe vulnerabile, cronici şi personal din domenii cheie vor fi vaccinaţi în centre fixe şi mobile şi cu echipe. Populaţia generală va primi vaccinul în centrele fixe şi mobile şi prin medicii de familie”, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare Covid-19

Comisia Europeană, strategie și pentru persoanele fără bani

De remarcat că la câteva zile de la anunțul făcut de șeful OMS, Comisia Europeană a adoptat o Strategie farmaceutică pentru Europa vizând asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente inovatoare și accesibile financiar, precum și sprijinirea competitivității, a capacității de inovare și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE.

Concret, strategia va permite Europei să își satisfacă nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare solide.

ADVERTISEMENT