News

Vaccinul Moderna, administrat de astăzi și în România. Când se efectuează rapelul

01.02.2021 | 09:24
Vaccinul Moderna administrat de astazi si in Romania Cand se efectueaza rapelul
ADVERTISEMENT

De luni, 1 februarie, în centrele din întreaga țară, pe lângă vaccinul dezvoltat de Pfizer în colaborare cu BioNTech va fi administrat și cel al companiei americane Moderna, care a livrat până acum, în două tranșe, aproximativ 35.600 de doze.

La fel ca serul celor de la Pfizer, acesta utilizează tehnologia bazată pe ARN mesager, are o eficiență de 94,1% în prevenirea bolii Covid-19 și se administrează în două doze. Trebuie spus, însă, că specialiștii recomandă ca rapelul să fie efectuat la 28 de zile, cu o săptămână mai târziu față de „rivalul său”.

ADVERTISEMENT

Întrucât Moderna a anunțat că va livra României, pe 5 februarie, o cantitate de doze cu 20% față de cea stabilită anterior, autorităţile au decis să amâne vaccinarea tuturor persoanelor sub 65 de ani, inclusiv a bolnavilor cronici care erau programați pentru prima doză în perioada 30 ianuarie – 11 februarie.

România începe administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Moderna

Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.

ADVERTISEMENT

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. 

În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial.

ADVERTISEMENT

CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim.

Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea ”Programările mele”, direct în platformă”, se arată în comunicatul transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV).

Vaccinarea anti-Covid, amânată. Peste 60.000 de români așteaptă să li se administreze primele doze

Ca urmare a deciziei companiei Moderna de a livra României cu 20% mai puține doze față de cantitatea stabilită inițial, peste 60.000 de angajaţi cu activităţi în domenii esenţiale şi alte persoane cuprinse în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare au fost amânați.

Am cerut acordul premierului şi l-am primit, planul este să folosim fiecare vaccin pe care îl avem, prima dată, în următoarele săptămâni, în special pentru cei care au cea mai mare nevoie. Cei cu boli cronice, cei cu un handicap, cei care locuiesc cu ei şi îi îngrijesc, pentru a nu pierde vieți”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT