News

Vaccinul Pfizer, administrat în cele mai multe țări din lume. Pe ce loc se situează vaccinurile rusești

16.03.2021 | 18:01
Vaccinul Pfizer administrat in cele mai multe tari din lume Pe ce loc se situeaza vaccinurile rusesti
ADVERTISEMENT

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie este în plină desfășurare. Peste 381 de milioane de doze au fost administrate în 126 de țări (133 de țări și teritorii), o medie de 5 doze pentru fiecare 100 de persoane. Există deja un decalaj puternic între programele de vaccinare din diferite țări, iar multe state încă nu au raportat administrarea vreunei doze.

Cele mai multe dintre țări, 73, administrează serul produs de Pfizer/BioNTech, vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford fiind administrat în 72 de țări, iar pe al treilea loc se situează serul Moderna, administrat în 32 de țări.

ADVERTISEMENT

Este de așteptat ca situația să evolueze în următoarea perioadă, mai ales pentru că, din ce în ce mai multe țări, suspendă temporar administrarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor că ar provoca tromboze.

În ritmul actual va fi nevoie de peste 3 ani pentru a imuniza 75% din populația globului

În decembrie 2020, prima doză de vaccin complet testat – fabricată de Pfizer/BioNTech – a fost administrată în Regatul Unit. Acum, mai multe vaccinuri au fost autorizate pentru utilizare în întreaga lume și zeci de țări și teritorii s-au alăturat cursei pentru a-și vaccina rezidenții.

ADVERTISEMENT

Strategia de vaccinare variază de la o țară la alta. Unii au favorizat vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai repede posibil, în timp ce alții au încercat să acorde prioritate vaccinării grupurilor vulnerabile specifice.

În timp ce se știe că cele mai bune vaccinuri sunt eficiente în proporție de 95%, poate fi totuși posibilă răspândirea bolii după inoculare. Anthony Fauci, principalul specialist în boli infecțioase din SUA, a declarat că vaccinarea a 70 până la 85% din populația SUA ar permite revenirea la normalitate.

ADVERTISEMENT

La scară globală, acesta este un nivel descurajant. Potrivit datelor colectate de Bloomberg, media a fost de 9,098,456 doze de vaccin administrate zilnic. În acest ritm, va dura aproximativ 3,3 ani pentru a imuniza 75% din populație cu două doze de vaccin. Cu toate acestea, rata este în continuă creștere, iar noi vaccinuri intră pe piață.

De la începerea campaniei globale de vaccinare, țările au experimentat un acces inegal la vaccinuri și diferite grade de eficiență în administrarea dozelor. Înainte de luna martie, puține națiuni africane primiseră măcar un transport de vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Furnizarea a miliarde de vaccinuri pentru a opri răspândirea COVID-19 la nivel mondial va fi una dintre cele mai mari provocări logistice întreprinse vreodată.

Israelul conduce cursa vaccinării contra COVID-19 cu 104,3 doze administrate la 100 de persoane. La polul opus se situează Egiptul care a administrat un număr infim de doze de vaccin, sub 0,1 la 100 de persoane. România se află pe poziția 30 cu 11,39 doze la 100 de persoane.

Datele sunt compilate din surse guvernamentale de proiectul Our World in Data de la Universitatea din Oxford. O persoană vaccinată se referă la cineva care a primit cel puțin o doză de vaccin, iar o persoană complet vaccinată a primit toate dozele necesare de vaccin.

În timp ce dozele de vaccin rămân relativ puține la nivel global, majoritatea țărilor și-au concentrat eforturile de vaccinare timpurie asupra grupurilor prioritare, cum ar fi cele vulnerabile din punct de vedere clinic; oameni în anii 60, 70 și peste și lucrătorii din prima linie, cum ar fi medicii și asistentele medicale.

Există, de asemenea, o divizare izbitoare între continente. Țările mai puțin bogate se bazează pe un acord de partajare a vaccinurilor, numit COVAX, care își propune să furnizeze două miliarde de doze până la sfârșitul anului.

Serul Pfizer/BioNTech, administrat în cele mai multe țări

Zece vaccinuri diferite sunt administrate în întreaga lume. Vaccinul Pfizer/BioNTech, care s-a dovedit a fi 95% eficient în reducerea infecțiilor cu coronavirus, este utilizat în prezent în 73 de țări, vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford fiind administrat în 72 de țări, iar pe al treilea loc se situează serul Moderna, administrat în 32 de țări.

Urmează în ordine: Sputnik V – 18 țări, Sinopharm-Beijing – 17 țări, Sinovac – 2 țări, Sinopharm-Wuhan – 2 țări, Johnson&Johnson – 2 țări, Bharat Biotech (Covaxin) – 1 țară, Vector Institute (EpiVacCorona) – 1 țară.

Mai multe țări au aprobat vaccinuri, dar încă nu au început administrarea.

Majoritatea vaccinurilor utilizate în prezent necesită două doze pentru ca un pacient să fie complet vaccinat. Recent, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat pentru utilizare de urgență în Statele Unite un vaccin unidoză produs de către gigantul farmaceutic Johnson & Johnson.

Tot mai multe state suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca

Experții în sănătate se declară dezamăgiți și confuzi de valul de suspendări ale vaccinării cu serul contra noului coronavirus dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford, avertizând că nu există încă suficiente date pentru a justifica aceste decizii.

Suedia și Letonia s-au alăturat marți pe o listă în creștere rapidă a țărilor europene care suspendă utilizarea vaccinului ca măsură de precauție în urma raportărilor de cheaguri de sânge. Germania, Franța, Italia și Spania au declarat luni că vor înceta să administreze serul.

Alte țări, cum ar fi Austria, au întrerupt temporar utilizarea anumitor loturi de vaccin Oxford/AstraZeneca. Thailanda a devenit vineri prima națiune asiatică care a oprit utilizarea vaccinului din motive de siguranță.

Marea Britanie, Canada și Australia – care continuă să administreze vaccinul – se numără printre unele dintre țările care doresc să-i liniștească pe cetățeni cu privire la beneficiile sale.

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază au recomandat ca țările să continue să utilizeze vaccinul Oxford/AstraZeneca.

Experții de la OMS se vor întâlni marți pentru a revizui siguranța serului. Agenția Europeană a Medicamentului, care evaluează, de asemenea, siguranța medicamentului, a declarat că nu există niciun indiciu că ar provoca cheaguri de sânge, adăugând beneficiile vaccinului „continuă să îi depășească riscurile”.

Poziția AstraZeneca

Peste 17 milioane de persoane din Uniunea Europeană și Marea Britanie au primit o doză de vaccin Oxford/AstraZeneca, cu mai puțin de 40 de cazuri de cheaguri de sânge până săptămâna trecută, a spus AstraZeneca într-un comunicat citat de CNBC.

Gigantul farmaceutic a precizat că în întreaga UE și Marea Britanie au existat 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate printre cei vaccinați. Acest lucru este mult mai mic decât s-ar aștepta să apară în mod natural la o populație generală de această dimensiune și este similar în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate.

EMA a mai spus că datele disponibile până acum au arătat că numărul cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale.

ADVERTISEMENT