News

Vaccinul Sputnik V mai are de așteptat pentru aprobarea OMS și UE. Motivul pentru care au fost suspendate procedurile

OMS a anunțat că aprobarea pentru vaccinul Sputnik V este „încă în așteptare”, după ce UE a declarat că tocmai Rusia este cea care întârzie procedurile.
14.10.2021 | 15:15
Vaccinul Sputnik V mai are de asteptat pentru aprobarea OMS si UE Motivul pentru care au fost suspendate procedurile
Vaccinul Sputnik V mai are de așteptat pentru aprobarea OMS și UE. Motivul pentru care au fost suspendate procedurile Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că procesul de listare a utilizărilor de urgență pentru vaccinul rusesc Sputnik V COVID-19 a fost suspendat în așteptarea unor date și proceduri legale lipsă, care, speră organismul ONU, că vor fi „rezolvate destul de curând”.

OMS a pus în așteptare aprobarea vaccinului rusesc Sputnik V

“Lucrăm aproape zilnic cu Ministerul Sănătății din Rusia pentru a aborda problemele rămase care trebuie îndeplinite de Fondul Rus de Investiții Directe”, a declarat Mariangela Simao, asistentul director general al OMS pentru accesul la medicamente și produse de sănătate, citată de Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Simao a spus că, de îndată ce se ajunge la un acord, OMS va redeschide cazul și va evalua datele care au fost transmise, chiar dacă acestea erau „încă incomplete” și va relua inspecțiile la unitățile de fabricație din Rusia.

„Toate trimiterile pe care le avem, sunt abordate în același mod”, a spus ea deși nu a specificat un calendar pentru momentul în care procesul de listare ar putea fi finalizat.

ADVERTISEMENT

Ministrul rus al sănătății, Mihail Murashko, a declarat la începutul acestei luni că toate barierele în calea înregistrării vaccinului Sputnik V la OMS au fost eliminate și că au mai rămas doar câteva acte.

În Rusia, administrarea vaccinului a fost lentă, mulți invocând neîncrederea față de autorități și teama de noile produse medicale. Doar 33% din populația eligibilă a Rusiei este complet vaccinată.

ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Rusia trebuie să-și accelereze campania de vaccinare împotriva COVID-19, deoarece țara a înregistrat 973 de decese legate de coronavirus, cea mai mare cifră într-o singură zi de la începutul pandemiei.

În total, Rusia a înregistrat peste 7,7 milioane de cazuri și peste 426.000 de decese.

Vaccinul Sputnik Light

Între timp, Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF) a anunțat miercuri că vaccinul monodoză Sputnik Light a demonstrat o eficiență de 70% față de varianta Delta a coronavirusului la trei luni de la injectare,

ADVERTISEMENT

Datele au fost trimise de dezvoltator, Institutul Gamaleya, către serverul de pre-tipărire medRxiv înainte de evaluarea inter pares și au fost bazate pe 28.000 de participanți care au primit o doză de Sputnik Light, comparativ cu un grup de control de 5,6 milioane de persoane care nu au fost vaccinate.

Țările din întreaga lume implementează sau iau în considerare administrarea celei de a treia doză de vaccinuri Pfizer sau Moderna sau vaccinuri de rapel pentru o parte din populația lor, în special celor cu sistem imunitar slăbit și persoanelor în vârstă, deși nu există un consens în rândul oamenilor de știință cu privire la cât de larg ar trebui să fie utilizate.

Sputnik Light, ca un stimulent pentru alte vaccinuri, va fi aproape la fel de eficient împotriva variantei Delta ca și vaccinul emblematic al Rusiei, Sputnik V, cu două doze, a mai precizat RDIF, care comercializează Sputnik V la nivel internațional.

RDIF a spus că Sputnik Light ar fi mai eficientă cu 83% împotriva infecției și cu peste 94% eficientă împotriva spitalizării.

Kirill Dmitriev, șeful RDIF, a declarat agenției de știri Reuters că se așteaptă ca Sputnik Light să devină în cele din urmă principalul vaccin rusesc împotriva COVID-19.

“În cele din urmă, credem că Sputnik Light ar putea fi principalul vaccin peste un an de acum, când mulți oameni vor avea nevoie doar să se revaccineze sau vor fi avut COVID și nu vor avea nevoie de Sputnik V”, a spus Dmitriev.

Rusia întârzie inspecțiile EMA pentru autorizarea vaccinului Sputnik V

Rusia a întârziat în mod repetat inspecțiile efectuate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) necesare pentru certificarea vaccinului său Sputnik V în Uniunea Europeană, a declarat vineri ambasadorul UE la Moscova.

Vaccinul Sputnik V, utilizat pe scară largă în Rusia și aprobat pentru utilizare în peste 70 de țări, este supus unei revizuiri de către Organizația Mondială a Sănătății și EMA.

Rusia a acuzat Occidentul că refuză certificarea vaccinului său emblematic din motive politice. Fără aprobarea EMA, rușilor le este mai greu să călătorească în întreaga UE.

“Acesta este un proces mai degrabă tehnic decât politic”, a declarat ambasadorul UE Markus Ederer pentru presa rusă, potrivit Reuters.

“Când oficialii ruși vorbesc despre procesul întârziat și politizat de partea europeană, uneori cred că se referă în mare măsură la ei înșiși, deoarece ei sunt cei au politizat acest proces”.

Fondul suveran al Rusiei, RDIF, care comercializează Sputnik V în străinătate a refuzat să comenteze acuzațiile. EMA a declarat că nu poate comenta imediat această chestiune.

Cinci oameni cu cunoștințe despre eforturile europene de evaluare a medicamentului au declarat pentru Reuters la începutul acestui an că dezvoltatorii Sputnik V nu au reușit în mod repetat să furnizeze date pe care autoritățile de reglementare le consideră cerințe standard ale procesului de aprobare a medicamentelor.

RDIF a spus la acea vreme că relatarea Reuters conținea „declarații false și inexacte” bazate pe surse anonime care încercau să facă rău Sputnik V ca parte a unei campanii de dezinformare.

Agenția de știri TASS relatează că, potrivit declarațiilor ministrului rus al sănătății, inspectorii EMA ar putea efectua o vizită în Rusia în decembrie.

ADVERTISEMENT