News

Val de cutremure în România! Cel mai recent seism a avut loc în această seară

06.05.2020 | 22:12
Val de cutremure in Romania Cel mai recent seism a avut loc in aceasta seara
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de două cutremure s-au produs în cursul serii de miercuri, 5 mai, în zona seismica Vrancea, județul Buzău, potrivit informațiilor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cel mai recent dintre acestea a avut loc la ora 21:10:12 și a înregistrat o magnitudine de 3,7 grade pe scara Richter și o adâncime de 141 de kilometri.

Cutremur de 3,7 grade în zona Vrancea. În ce orașe a fost resimțit

Concret, mișcarea plăcilor tectonice a fost resimțită în apropierea următoarelor oraşe: 67 km E de Brasov, 88 km NE de Ploiesti, 104 km S de Bacău, 126 km V de Galati, 127 km V de Brăila, 141 km N de București, 155 km NE de Pitești, 180 km E de Sibiu, 187 km SV de Iași, 206 km N de Ruse.

ADVERTISEMENT

Anterior,  la ora 19:29:49, tot în zona seismică Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter. Potrivit INFP, acesta s-a produs la o adâncime de 93 de kilometri, în apropierea oraşelor Brașov (63 km), Ploiești (80 km), Bacău (112 km), Brăila (128 km), Galați (128 km), București (133 km).

În orice moment se poate produce un cutremur de proporțiile celui din 1977

Având în vedere că mișcările plăcilor tectonice se produc din ce în ce mai des în România, gândurile tuturor se îndreaptă la ziua de 4 martie 1977 și ne întrebăm cu siguranță când ne vom confrunta cu o situație similară. Ei bine, experții susțin că  în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 și 180 kilometri, iar această zonă nu este singura în care pot avea loc seisme majore cu potențial distructiv.

ADVERTISEMENT

De aceea, Raed Arafat ne recomandă să descărcăm aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Aceasta ne învață cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

Soluția, din punctul meu de vedere, este creșterea acțiunilor de consolidare sau chiar de demolare și reconstrucție, unde trebuie și alocarea unor fonduri suficiente și bineînțeles legislația coerentă în acest sens, să nu mai poată nimeni să blocheze acțiunile de consolidare.

ADVERTISEMENT

Altfel, o să avem, într-adevăr, în cazul unui cutremur, o problemă majoră de foarte multe clădiri prăbușite, nu numai în București, poate și în alte orașe care sunt în zonă seismică, Iași, Galați Focșani, și vom avea rezultate devastatoare.

Una este prevenirea pentru intervenție, alta este prevenirea. Prevenirea, chiar dacă este costisitoare, este cea mai bună soluție pentru a reduce riscul care nu poate fi redus 100%, dar care poate fi redus prin îmbunătățirea rezistenței clădirilor care sunt locuite, clădiri de birouri, școli.

ADVERTISEMENT

Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul”, a explicat șeful DSU.

ADVERTISEMENT
Tags: