News

Val de plecări din Congresul SUA. Cum va fi afectat echilibrul puterii din cele două camere

Peste 35 de membri ai Congresului SUA au anunțat că se pensionează sau vor candida pentru o funcție mai înaltă. Plecările anunță o luptă acerbă în 2024
01.12.2023 | 12:33
Val de plecari din Congresul SUA Cum va fi afectat echilibrul puterii din cele doua camere
Se anunță un val de plecări a membrilor Congresului American Sursa foto: hepta, Wikipedia / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lupta pentru controlul Congresului ar putea fi puternic influențată de numărul deja mare de membri care se vor pensiona sau care vor candida la funcții mai înalte. Mai mult de trei duzini de membri ai Congresului au declarat deja că intenționează să își părăsească locurile, pregătind terenul pentru o rotație majoră în alegerile din 2024.

Val de plecări din Congresul SUA

Se așteaptă ca puține dintre plecările anunțate să modifice echilibrul puterii în Camera Reprezentanților, unde marea majoritate a locurilor sunt aranjate astfel încât să fie sigure pentru unul dintre cele două partide politice principale, sau în Senat. Dar câteva dintre ele pun deja în joc locuri cruciale.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre cei care pleacă își exprimă frustrarea cu privire la polarizarea și paralizia care a cuprins instituția în special în acest an, în timp ce republicanii din Cameră, dominați de facțiunea de extremă dreapta, s-au chinuit să îndeplinească sarcinile de bază ale guvernării și s-au certat cu privire la cine ar trebui să-i conducă.

Dintre legiuitorii care se retrag, unsprezece candidează pentru Senat. Cinci pentru funcții de stat sau locale. Unul pentru funcția de președinte al Statelor Unite. Un altul demisionează pentru a deveni președinte de universitate. Și din ce în ce mai mulți spun că renunță complet la funcții publice.

ADVERTISEMENT

Valul de legiuitori din toate camerele și partidele care anunță că intenționează să părăsească Congresul vine într-un moment de disfuncționalitate uluitoare la Capitoliu, instigată în primul rând de republicanii din Cameră. Majoritatea republicană din Cameră și-a petrecut ultimele luni destituindu-și liderul, purtând un război intern de săptămâni întregi pentru a alege un nou speaker și luptându-se pentru a menține finanțarea federală.

Membrii de dreapta au respins orice legislație privind cheltuielile care ar putea deveni lege și au răbufnit împotriva noului lor lider pentru că a apelat la democrați, așa cum a făcut predecesorul său, pentru a evita o blocare a activității guvernului.

ADVERTISEMENT

Haosul i-a făcut pe republicani să fie din ce în ce mai îngrijorați de faptul că anul viitor ar putea pierde majoritatea redusă din Camera Reprezentanților, o preocupare care, de obicei, provoacă o serie de retrageri din partidul care deține controlul. Dar nu doar legiuitorii republicani aleg să plece, și democrații se grăbesc să se retragă, iar retragerile din toate partidele din acest an au depășit cele din ultimele trei cicluri electorale.

Și în timp ce majoritatea plecărilor anunțate până acum nu implică locuri competitive, având în vedere marjele mici de control în ambele camere, cele câteva care oferă oportunități de preluare pentru republicani sau democrați ar putea ajuta la determinarea cine controlează Congresul în 2025.

ADVERTISEMENT

Retragerile ar putea afecta republicanii

Un val de pensionări recente din Congres a pus acest Congres pe cale să aibă mai mulți membri care să se retragă înainte de următoarele alegeri decât în ultimul deceniu – o tendință care, potrivit experților, ar putea dăuna republicanilor în 2024. Numărul membrilor Congresului care se vor retrage din funcțiile publice înainte de următoarele alegeri ar putea crește, deoarece pensionările tind să crească după sărbători.

În timp ce mare parte din atenția acordată pensionărilor a fost îndreptată asupra democraților, care au pierdut singura șansă de a păstra un loc în Senat în Virginia de Vest, un stat cu o culoare roșie solidă, și asupra câtorva membri ai Camerei Reprezentanților care au avut succes în circumscripții de influență, experții politici spun că valul de pensionări ar putea însemna vești proaste pentru republicani.

“Pe termen lung, este greu de imaginat că acest lucru ajută Partidul Republican”, a declarat consultantul politic Jay Townsend pentru Newsweek.com. Townsend a spus că, deoarece republicanii dețin în prezent majoritatea în Camera Reprezentanților, cu cât mai mult timp războiul civil și comportamentul disfuncțional al partidului se va revărsa în spațiul public, cu atât mai mulți alegători vor fi încurajați să voteze albastru (pentru democrați n.r.).

Strategul democrat și director al Group Gordon, Michael Gordon, a subliniat că unii dintre membrii Congresului care se retrag părăsesc funcția doar din acest motiv, sugerând că retragerile în sine ar putea semăna și mai mult scepticism cu privire la cât de eficientă poate fi o cameră controlată de republicani.

“Polarizarea continuă și dificultatea de a adopta o legislație semnificativă sunt factori importanți în valul recent de pensionări”, a spus Gordon, folosind ca exemplu pe reprezentantul Ken Buck. Buck, un republican din Colorado, și-a anunțat retragerea la începutul acestei luni, invocând frustrările sale față de devierea spre dreapta a Partidului Republican.

Joshua Koss, un doctorand care studiază retragerile din Congres la Michigan State University, a declarat că, în general, conducerea nu beneficiază de pe urma încurajării membrilor de a ieși mai devreme din Congres din cauza avantajului pe care îl au cei în funcție.

Retrageri din cauza frustrărilor față de partid

Cu toate acestea, el a subliniat că grupul republican a continuat să aplice reguli care impun limite de mandat pentru cât timp pot servi membrii în funcțiile de conducere din cadrul comisiilor – directive care au crescut numărul de pensionări observate din partea persoanelor aflate în aceste poziții.

“Începând cu anii ’70, pensionarea a fost cea mai frecventă modalitate prin care membrii părăsesc Congresul, doar ocazional fiind eliminați mai mulți membri prin înfrângere electorală”, a spus Koss.

Politologul Ian Ostrander a declarat că membrii Congresului se retrag, de obicei, pentru că au ajuns la o vârstă la care ar prefera să se retragă, pentru că este puțin probabil să fie realeși sau pentru că nu le place munca lor.

“Congresul este un loc ciudat pentru a lucra, având în vedere că sprijinul personalului fiecărui ales înseamnă că membrii nu trebuie să se pensioneze cu adevărat“, a declarat Ostrander, care este specializat în politica Congresului la Michigan State. “Deși membrii se retrag pentru a se pensiona efectiv, acesta nu este întotdeauna principalul motor al pensionărilor.”

Mai frecvente atunci, a spus Ostrander, sunt cei precum senatorul Joe Manchin, care probabil se retrage de teamă că va pierde realegerea, sau cei precum Buck, care se retrag din cauza frustrărilor față de partidul lor. Ostrander a spus că, deși retragerile din Congres pot apărea într-un val când un partid anticipează o înfrângere zdrobitoare, el nu crede că este ceea ce se întâmplă astăzi.

Gordon a spus la rândul său că, în cele din urmă, se va decide dacă anul viitor va învinge candidatul democrat sau candidatul republican. “În cele din urmă, [pensionările] vor ajuta probabil partidul care va câștiga președinția”, a spus Gordon. “În epoca actuală, candidatul care câștigă președinția are, de obicei, un efect de coadă care se răsfrânge asupra Congresului.”

ADVERTISEMENT
Tags: