News

Încă un candidat republican la președinția SUA s-a retras din cursă. Și tabăra democrată a pierdut un competitor

Un republican a renunțat la cursa pentru Casa Albă, iar un democrat a decis sa candideze ca independent. În cursă mai sunt acum 12 republicani, 2 democrați și 2 independenți
11.10.2023 | 16:47
Inca un candidat republican la presedintia SUA sa retras din cursa Si tabara democrata a pierdut un competitor
Will Hurd (st) s-a retras din cura republicană, iar Robert Kennedy Jr (dr) a anunțat că va candida ca independent Sursa foto: The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șaisprezece persoane – 12 republicani, doi democrați și doi candidați independenți – candidează pentru funcția de președinte al SUA în 2024. Dar majoritatea dintre ei se luptă în umbra acelorași doi bărbați care s-au confruntat în 2020: președintele Biden și fostul președinte Donald J. Trump.

Prezidențialele din SUA, cel mai probabil un duel Biden vs Trump

În timp ce aproape o duzină de republicani îl concurează pe Trump, acesta se află cu mult înaintea oricăruia dintre ei în sondaje – în parte pentru că terenul fracturat a făcut dificilă coagularea alegătorilor în jurul unei singure alternative și în parte din cauza strânsei influențe pe care o exercită încă asupra bazei partidului.

ADVERTISEMENT

Doar opt candidați, în afară de Trump, au atins chiar și pragul scăzut de 1% de susținere în suficiente sondaje pentru a se califica pentru prima dezbatere. Din partea democraților, Joe Biden are un singur contracandidat cu șanse mari.

Will Hurd s-a retras din cursa prezidențială republicană

Will Hurd, un fost congresman republican din Texas, care a fost văzut cândva ca o stea în ascensiune în Partidul Republican (GOP), a anunțat că își suspendă campania pentru prezidențiale. El o va susține pe Nikki Haley, fost ambasador al ONU și guvernator al Carolinei de Sud.

ADVERTISEMENT

Hurd a intrat în cursa pentru alegerile primare republicane din 2024 în iunie cu un videoclip care îl critica direct pe fostul președinte Donald Trump, poziționându-se printre o mână de candidați explicit anti Trump. Dar s-a chinuit să câștige aderență în rândul alegătorilor și nu s-a calificat pentru prima și a doua dezbatere a Comitetului Național Republican, relatează The New York Times.

“În timp ce apreciez tot timpul și energia pe care le-au acordat susținătorii noștri, este important să recunoaștem realitățile peisajului politic și necesitatea de a consolida partidul nostru în jurul unei singure persoane pentru a-i învinge atât pe Donald Trump, cât și pe președintele Biden”, a scris Hurd pe X/Twitter.

ADVERTISEMENT

“Îndemn donatorii, alegătorii și alți candidați să se unească în jurul unui candidat alternativ la Trump. Dacă Partidul Republican îl nominalizează pe Donald Trump sau diferitele personalități care se întrec în a-i imita comportamentul diviziv și grosolan, vom pierde”, a mai scris Hurd.

Hurd mizase pe faptul că oferta sa electorală va rezona cu o parte a alegătorilor care nu doresc să-l vadă pe Trump câștigând nominalizarea, dar care se opun realegerii președintelui Biden. El s-a prezentat ca un republican modern, moderat, care ar putea face apel la alegătorii oscilanți.

ADVERTISEMENT

El a respins mesajele de război cultural îmbrățișate de alți candidați – a criticat “interzicerea cărților” și atacurile asupra comunității LGBTQ – în timp ce l-a prezentat pe Trump ca pe un “ratat” despre care a spus că “candidează pentru a nu intra în închisoare”. Dar marea majoritate a sondajelor au arătat că sprijinul său este mult sub 1% într-o cursă puternic dominată de fostul președinte.

Hurd a declarat că o susține pe Nikki Haley pentru că a căutat un candidat care să ne “unească” și să “navigheze printre provocările complexe cu care ne confruntăm, în special când vine vorba de securitatea noastră națională. Ambasadoarea Haley a arătat că este dispusă să articuleze o viziune diferită pentru țară față de Donald Trump și că are o înțelegere de neegalat a complexității politicii noastre externe”.

Haley i-a mulțumit lui Hurd pentru susținere. “America se află la o răscruce de drumuri și este timpul să ne unim și să facem din Joe Biden un președinte cu un singur mandat”, a scris ea pe X.

Robert F. Kennedy Jr. iese din cursa democrată și va candida ca independent

Robert F. Kennedy Jr. a anunțat că își va continua cursa prezidențială din poziția de candidat independent, punând capăt încercării sale fără prea multe șanse șanse de a obține nominalizarea democrată împotriva unui președinte în exercițiu.

Vorbind în fața unei mulțimi de susținători în fața Centrului Național al Constituției din Philadelphia, Kennedy, un sceptic în materie de vaccinuri, care a răspândit teorii ale conspirației, a declarat că reprezintă “o mișcare populistă care sfidează diviziunea stânga-dreapta”.

“Democrații sunt speriați că voi strica alegerile pentru președintele Biden, iar republicanii sunt speriați că le voi strica alegerile pentru Trump”, a spus el, citat de The New York Times. “Adevărul este că amândoi au dreptate. Intenția mea este să le stric alegerile amândurora.”

De când și-a anunțat candidatura în aprilie, Kennedy, în vârstă de 69 de ani, a fost un critic dur al conducerii democrate, pe care a acuzat-o că “a deturnat aparatul partidului” pentru a înăbuși candidatura sa contra lui Biden. El a mai spus, în interviuri și în apariții publice, că partidul și-a abandonat principiile și a devenit corupt.

Candidatura ca independent va presupune o bătălie costisitoare și dificilă pentru a ajunge pe buletinul de vot în toate cele 50 de state. Săptămâna trecută, Cornel West, un academician liberal și candidat la președinție, a declarat că va candida ca independent, renunțând la eforturile sale de a obține nominalizarea Partidului Verde.

Kennedy, urmașul unei dinastii politice liberale, și-a îndepărtat proprii membri ai familiei și mulți democrați prin promovarea teoriilor conspirației, respingerea ortodoxiei științifice și îmbrățișarea unor figuri politice de extremă dreapta.

“Bobby poate că are același nume cu tatăl nostru, dar nu împărtășește aceleași valori, viziune sau judecată”, au declarat luni patru dintre frații lui Kennedy – Rory Kennedy, Kerry Kennedy, Joseph P. Kennedy II și Kathleen Kennedy Townsend. “Denunțăm candidatura sa și credem că este periculoasă pentru țara noastră.”

În ropote de aplauze, Kennedy le-a spus susținătorilor săi că își “declară independența” față de o listă lungă de adversari: “Wall Street, Big Tech, Big Pharma”; “complexul militar industrial”; “mass-media mercenară”; “elitele cinice”; ambele partide politice majore și “întregul sistem măsluit”.

Opoziție în Partidul Democrat

El și-a construit o bază de susținere formată din alegători nemulțumiți din tot spectrul politic, dar unii democrați s-au îngrijorat că el reprezintă cea mai mare amenințare pentru partidul lor, temându-se că orice candidatură independentă sau a unui terț ar putea să-i smulgă alegători lui Biden.

La scurt timp după ce Kennedy a intrat în cursă, unele sondaje îl arătau cu până la 20% din sprijinul democraților – ceea ce era în mare parte o măsură a dorinței unora de a avea o alternativă la Biden. Cifrele lui Kennedy au scăzut în ultimele luni, deși campania sa, care se axează atât pe nostalgia pentru linia sa politică, cât și pe scepticismul față de establishmentul științific și politic – continuă să atragă o anumită secțiune de democrați sceptici, conservatori politici și independenți. Comitetul Național Republican, ca o reflectare a propriilor sale îngrijorări cu privire la Kennedy, a trimis luni un e-mail intitulat “23 de motive pentru ne împotrivi lui RFK Jr.”.

Kennedy a formulat două plângeri principale cu privire la Comitetul Național Democrat, care susține efortul de realegere al lui Biden. În primul rând, a spus el, Biden și partidul au făcut presiuni pentru a schimba primul stat unde să aibă loc alegerile primare din New Hampshire – unde Kennedy, care are rădăcini în New England, se bucură de o bază de sprijin – în Carolina de Sud, stat care a salvat campania lui Biden în 2020.

În al doilea rând, partidul a refuzat să organizeze dezbateri între Biden și Kennedy. De asemenea, campania lui Biden și CNC au refuzat, în esență, să recunoască candidatura lui Kennedy și au evitat să-i rostească numele.

ADVERTISEMENT