News

Val uriaș de cereri de poprire a conturilor Revolut, în ultima lună. Ce se întâmplă cu banii românilor cu datorii

Conturile Revolut ale românilor cu datorii au intrat din nou în atenția creditorilor, care au declanșat o adevărată avalanșă de cereri de poprire.
27.07.2023 | 08:03
Val urias de cereri de poprire a conturilor Revolut in ultima luna Ce se intampla cu banii romanilor cu datorii
Aproape 3 milioane de români sunt clienți ai aplicației Revolut / Sursă foto: Revolut
ADVERTISEMENT

Câteva zeci de cereri de validare poprire pe adresa unor clienți Revolut Bank au fost înregistrate în ultimele săptămâni, pe rolul instanțelor din România. Cele mai multe sunt formulate de executori judecătorești, la cererea unor bănci comerciale care au acordat credite neperformante iar acum încearcă să-și recupereze banii.

Aproape 3 milioane de români au conturi Revolut

Situația românilor care dețin conturi la Revolut a fost dezbătută mult în ultima perioadă, în spațiul public. Până recent, aplicația financiară nu avea în spate nicio instituție bancară, așa că a apărut ideea că economiile românilor, dar și operațiunile făcute de aceștia, pot fi controlate mai greu. De asemenea, accesul executorilor și chiar a instituțiilor statului la conturile de Revolut a fost pus sub semnul întrebării.

ADVERTISEMENT

Lucrurile s-au schimbat destul de mult după ce Revolut a devenit, oficial, bancă. În acest moment, Revolut Bank UAB operează din Lituania, pe baza unei licențe bancare de funcționare primite de la BNR. Gigantul fintech britanic a anunțat, că de anul viitor va deschide o sucursală și în România, unde are deja peste 3 milioane de clienți.

Precedentul Libra Bank. Conturile în lei nu pot fi executate de partenerul Revolut în România

În prezent, pentru operațiunile în lei, Revolut lucrează cu Libra Bank, instituție care furnizează conturi tehnice cu IBAN local, astfel încât plățile să poată fi efectuate prin sisteme de plată autohtone. Clienții rămân înrolați la Revolut Bank UAB, entitate care are control asupra conturilor și are dreptul să înființeze popriri la cererea instituțiilor din România.

ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, instanțele din România a stabilit că între clienții Revolut și Libra Internet Bank nu există raporturi juridice. Astfel, solicitările cu privire la validarea de popriri prin intermediul Libra Bank au fost respinse de judecători.

În acest context, executorii încearcă acum să ”sară din schemă” Libra Bank și să treacă direct la solicitarea instituirii de popriri pe conturile Revolut Bank UAB, introducând în cauză sucursala București a companiei britanice.

ADVERTISEMENT

În iunie, Judecătoria Bacău a admis cererea de validare a popririi pe un cont Revolut

Pe 23 iunie 2023, Judecătoria Bacău a admis cererea de validare poprire pe numele unui creditor care are conturi la Revolut Bank UAB, prin Revolut LTD Londra. Băcăuanul încheiase un contract de credit cu o instituție bancară, în anul 2020, și nu reușise să achite ratele. În noiembrie 2022, creditoarea a întocmit un dosar de executare și a solicitat poprire asupra 1/3 din venitul lunar al debitorului, până la încasarea sumei de 7.798,49 lei (debit și cheltuieli de executare).

La finalul procesului, magistrații au admis în parte cererea creditorului și au dispus ”validarea popririi înființată de TBI Bank EAD asupra terțului poprit Revolut LTD Londra sucursala București, pentru sumele datorate, sens în care va obliga terțul poprit să plătească către creditorul lunar 1/3 din veniturile datorate, până la concurența sumei de 7.798,49 lei”. Decizia nu este definitivă.

ADVERTISEMENT

Tot în luna iunie, mai mult de 60 de dosare având același obiect au fost înregistrate pe rolul instanțelor din București, Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Calafat, etc. În toate aceste litigii, sucursala București a Revolut Bank UAB apare ca terț poprit. Momentan, nu există prea multe date despre aceste dosare, în condițiile în care primele termene au fost stabilite pentru toamna acestui an.

Revolut își deschide bancă în România

Societatea Revolut Londra Sucursala București a fost înființată în martie 2022 și are ca obiect de activitate ”servicii privind tehnologia informației”. Administratorul societății este cetățeanul bengalez Anshuman Bajoria, care este director de strategie și operațiuni la Revolut iar din 2021, a devenit unul dintre cei 24 de parteneri ai companiei în toată lumea. Firma cu sediul în București nu și-a făcut publice datele pentru anul 2022. Potrivit Gabrielei Simion, general manager sucursala Revolut Bank România și Italia, banca are deja 10 sucursale locale în Europa, unele deja operaționale.

Într-un răspuns pentru FANATIK, reprezentanții companiei Revolut au confirmat că firma deschisă la București reprezintă un prim pas în vederea deschiderii unei sucursale în România. Aceștia au precizat că, momentan, sucursala nu este operațională.

”Recent, a avut loc înmatricularea Revolut Bank Vilnius, Sucursala București – sucursală a entității lituaniene Revolut Bank UAB – la Oficiul Național Registrul Comerțului, un pas necesar pentru inițierea demersurilor de operaționalizare a sucursalei, estimată a se finaliza în primul trimestru al anului 2024, conform notificărilor făcute către Banca Lituaniei și Banca Națională a României.

Sucursala figurează încă din anul 2022 în registrul „Sucursale ale instituţiilor de credit din alte state membre” asigurat de Banca Națională a României, ca efect al notificării băncii centrale din România de către Banca Lituaniei, cu privire la intenția entității lituaniene Revolut Bank UAB de a înființa o sucursală pe teritoriul României.

Reiterăm că, în prezent, Revolut nu derulează operațiuni prin intermediul sucursalei. Astfel, entitatea lituaniană Revolut Bank UAB este unitatea sub care clienții sunt înrolați și deci singura care ar putea executa ordine/înființa popriri din partea entităților din România, dar numai cu respectarea procedurilor europene, precum Regulamentul UE Nr. 1215/2012 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (adică potrivit procedurii prevăzute la art. 41, 42 din regulament) și a altor prevederi legate de procedura europeană de executare”, se arată în răspunsul reprezentanților Revolut, pentru FANATIK.

Revolut nu comentează pe marginea proceselor aflate pe rolul instanțelor

Totuși, reprezentanții companiei au preferat să nu comenteze pe marginea cazurilor prezentate de FANATIK, motivând că acestea încă se află pe rolul instanțelor. În același timp, aceștia au arătat că sunt într-o relație bună de colaborare cu instituțiile statului.

”Pe piața locală, Revolut a construit și continuă să dezvolte relații de bună colaborare cu autoritățile de reglementare, cu instituțiile statului, cu asociații ale altor părți din ecosistem, în vederea limitării tentativele de fraudă, a evaziunii fiscale și pentru a preveni spălarea de bani. În cazurile semnalate, fiind vorba despre procese care sunt pe rol, nu putem da detalii suplimentare față de informațiile disponibile public din surse oficiale.

Le mulțumim celor peste 3 milioane de clienți din România care ne-au acordat încrederea lor și utilizează serviciile noastre și îi încurajăm să continue să dea dovadă de responsabilitate în utilizarea serviciilor, conform termenilor și condițiilor aplicației. Folosirea conformă a serviciilor noastre și protejarea intereselor legitime ale clienților Revolut sunt teme prioritare pentru noi”, mai arată departamentul comunicare al companiei Revolut.

ANAF: ”E o legendă că banii de pe Revolut nu pot fi urmăriți”

În primăvara acestui an, Lucian Heiuș, fostul șef ANAF, avertiza că toate operațiunile prin conturi Revolut pot fi monitorizate, în cazul în care există suspiciuni de fraudă sau evaziune fiscală.

”Revolut este o bancă și trebuie să se supună regulilor bancare. Orice informație pe care o solicităm ne este pusă la dispoziție. Este o legendă care spune că dacă ai banii pe carduri emise de Revolut nu poți să fii urmărit de către ANAF sau că ele nu intră în sistemul general de plăți. Cardurile pot fi monitorizare atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală. Colaborăm foarte bine cu Revolut Bank. Nu avem nicio problemă pe schimbul de informație cu această companie”, a declarat Lucian Heiuș, în aprilie 2023, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: