Fotbal intern

Valentin Mihăilă vorbește despre șansele Craiovei la titlu: „Ne putem bate lejer la campionat”. De ce nu-i place să fie comparat cu Bale. Exclusiv

14.05.2020 | 20:59
Valentin Mihaila vorbeste despre sansele Craiovei la titlu Ne putem bate lejer la campionat De ce nui place sa fie comparat cu Bale Exclusiv
ADVERTISEMENT

Valentin Mihăilă este unul dintre cei mai promiţători jucători din Liga 1, iar Universitatea Craiova își pune mari speranțe în el în lupta pentru titlul de campioană. Atacantul oltean este nerăbdător să revină pe teren după pauza forţată de pandemia de coronavirus. „Sunt cam mort”, spune jucătorul în vârstă de 20 de ani după două luni şi jumătate de pauză, însă abia așteaptă să înceapă meciurile, pentru că, spune el, „Craiova se poate bate lejer la campionat”.

Valentin Mihăilă vorbește despre șansele Craiovei la titlu și despre reluarea pregătirilor: „Am făcut nişte antrenamente mai intense şi s-a văzut că eram «cam mort»”

Valentin Mihăilă a acordat un interviu în EXCLUSIVITATE pentru FANATIK, în care spune povestea transferului gratis de la Astra Giurgiu, cum s-a lăsat fratele său de fotbal, dar şi cum a fost transformat de Mirel Rădoi şi Victor Piţurcă într-un atacant de „gura porţii”. Fotbalistul de 20 de ani a dezvăluit ce a discutat cu patronul Mihai Rotaru despre ofertele venite din ţară şi străinătate, dar şi ce obiective are alături de echipa naţională.

ADVERTISEMENT

Cum este această perioadă pentru tine? Bănuiesc că abia aştepţi să revii pe teren…

– A fost o perioadă dificilă. Sunt fericit acum că am început să facem şi noi antrenamente, chiar dacă la început ne pregătim în grup restrâns. Ne-a fost greu, dar am încercat să facem ceva care să ne ajute pe viitor. Din câte am înţeles, campionatul se va relua la jumătatea lunii iunie şi cred că avem timp să ne încărcăm bateriile.

Fizic cum te simţi? Multă lume vorbeşte despre faptul că veţi avea nevoie de o perioadă mai lungă de pregătire?

ADVERTISEMENT

– Am pierdut foarte mult la nivel fizic. Eu stăteam deja cu două săptămâni înainte să apară această pandemie. Am avut aproape două luni și jumătate în care nu m-am pregătit aproape deloc şi nu mă simt foarte bine din punct de vedere fizic. Am făcut nişte antrenamente mai intense şi s-a văzut că eram „cam mort”. Uşor-uşor, încep să îmi revin.

„E cam devreme să vorbim de 10 milioane pentru Mihăilă. A jucat puţin, nu ştiu dacă are 50 de meciuri în prima divizie. Trebuie să mai treacă timp ca să coste 20 milioane. Nu mult, pentru că e un copil foarte talentat, dar trebuie să aibă progresie, trebuie să crească” – Gheorghe Craioveanu

Care este povestea transferului tău de la Astra Giurgiu la U Craiova?

– Am avut un turneu la Ploieşti, unde era şi echipa „Casa Bogdan”, aşa se numea atunci. Patron era Silviu Bogdan şi antrenori erau domnii Zamfir şi Voica. Am dat un gol contra lor, meciul s-a încheiat 1-1 şi am câştigat la penalty-uri. După meci, domnul Zamfir a venit la tata şi au discutat despre mine. Tata era încântat, pentru că a văzut organizarea şi echipamentele celor de la Craiova. Noi, la Astra, nu prea aveam nimic. Apoi, după o lună, Silviu Bogdan a venit la mine acasă şi m-au invitat la un turneu la Corabia, ca să mă vadă. Acolo am ieşit golgheter, cu 7 goluri, am câştigat şi turneul, am marcat din foarfecă în finala turneului, am câștigat cu 2-1. Totul a fost pe bune. Nu credeam că o să mă ia la Craiova. Am făcut unul dintre cele mai bune turnee ale mele din perioada aceea. M-am înţeles foarte bine cu domnul Silviu Bogdan. Din 2014, tot clubul s-a transferat la U Craiova şi de acolo am început ascensiunea.

ADVERTISEMENT

De ce vroia să se facă pompier și de unde vine porecla „Ţânță”

Când erai mai mic voiai să te faci pompier, ca tatăl tău, nu?

– Când eşti mic vrei să fii ca tatăl tău. Tata era la pompieri. Mă întrebau profesorii ce vreau să fiu când voi fi mare şi le-am spus „pompier ca tata”. Aşa e când eşti mic.

Am aflat că la Finta, localitatea de unde eşti, există o echipă de Liga 4, unde antrenează tatăl tău. Peste ani, ne aşteptăm să te vedem antrenor sau chiar finanţator?

ADVERTISEMENT

– Tata este antrenor… să spun aşa. El îi ajută şi cu echipamente şi medical. Mi-ar plăcea să meargă bine cariera în fotbal şi să sperăm că va merge şi pe planul următor, ca antrenor sau finanţator.

Fratele tău, care este cu trei ani mai mare ca tine, a jucat şi el fotbal, la nivel de Liga 3. De ce s-a lăsat?

– A fost şi la Liga 2, dar mai mult la Liga 3. A plecat în Spania, la fotbal, dar ceva nu a mers bine… şi cu banii pe care îi dădeau… Nu a fost mulţumit. S-a stabilit acolo, lucrează, și-a luat apartament…

Dar având în vedere situaţia de acolo, el este bine, nu?

– Au fost probleme mai mari decât la noi în ţară. Este în izolare, nu ştiu până când… Vă daţi seama că îi este greu şi lui, dar bine că este sănătos. Aşteaptă şi el să se încheie cât mai repede perioada asta nenorocită.

De unde ai primit porecla „Ţânţă”?

– De la un fost coleg, Alex, care joacă acum la Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Când am venit prima dată la echipă, a întrebat de unde sunt şi în loc de Finta, el a înţeles Ţinta. De atunci mi-au spus „Ţânță”. Majoritatea colegilor mei din grupa 2000 şi 1999 îmi spuneau în felul ăsta şi nu mă supăr deloc, pentru că mulţi copii mă ştiu aşa.

„Nu-mi place că sunt comparat cu Bale. Eu sunt fan Barcelona”

Acum un an şi jumătate ai început un program special de antrenament. În ce constă?

– Te referi la cel cu camera cognitivă… Nu sunt foarte grele şi nu facem foarte mult timp, pentru că nu este ok. Îţi încarcă picioarele foarte rău. Este un antrenament care ne ajută foarte mult mental, care ne ajută foarte mult să ne informăm în teren, să preluăm cât mai repede. Sunt mai multe obiective pe care pot să le atingi acolo.

Multe curse de-ale tale au fost comparate cu cea a lui Bale. Bănuiesc că ştii celebra cursă din meciul cu Barcelona?

– Da, o ştiu… Și nu mi-a plăcut, sunt fan Barcelona.

În schimb, eşti fan Neymar şi Mbappe?

– Şi Messi. Dar îmi place mult Neymar. Ce poate face cu mingea e extraordinar. Mi se pare special.

„Pot să spun că baschetul este a doua mea pasiune, alături de handbal. Mi-a plăcut foarte mult de Michael Jordan, m-am uitat la videoclipuri cu el. Îmi plac şi hainele de la el. Am şi joc de NBA pe Play Station. Este mai dificil, mai greu faţă de FIFA” Valentin Mihăilă

Care este povestea numărului 28 pe care îl porţi la Universitatea Craiova? L-a purtat şi prietenul tău, Mitriţă…

– Fratele meu este născut pe data de 28 iulie şi am luat numărul lui. Toată lumea mi-a spus că l-am luat pentru că sunt prieten bun cu Mitriţă şi că aş vrea să îi urmez parcursul. Dar l-am luat pentru că ţin foarte mult la fratele meu.

Ştiu că ţi-ai dorit numărul 13, acontat de Pigliacelli, nu?

– Îmi plăcea foarte mult. Toată lumea spune că este ghinionist. Mie mi-a purtat noroc şi la echipa de club, şi la echipa naţională. Şi 28 îmi place foarte mult şi cred că o să rămân cu el.

Eşti prieten bun cu Mitriţă. Ce ai învăţat de la el?

– Foarte multe. Sunt prieten bun cu el. Vorbim aproape zilnic. Şi despre fotbal şi ne jucăm şi pe Play Station. Am învăţat multe de la el, ce să fac cu mingea, să fiu atent, când să dau drumul la balon… M-a învăţat multe şmecherii din teren şi cred că mi-au prins bine. Domnul Piţurcă mi-a spus să fiu mai calm şi să îmi aleg bine momentul în care accelerez, pentru că la explozia pe care o am este foarte greu ca adversarul să mă prindă.

„Dacă eram convocat cu Islanda, nu puteam să merg. Eram accidentat la spate”

Vorbeai de domnul Piţurcă. Ce sfaturi ţi-a dat, ca de la un fost mare atacant?

– S-a bazat mult pe finalizare şi a insistat să lucrez mult acolo. A văzut că nu marcam aşa mult şi că mă pierdeam în faţa porţii. M-a ajutat enorm la acest capitol. A spus să încerc să pun masă musculară pe mine, cum spun majoritatea antrenorilor. Nu am avut mult timp să lucrăm împreună, dar mi-au prins bine toate sfaturile dânsului.

Nu ai debutat încă la echipa naţională, însă erai pe lista lui Mirel Rădoi pentru meciul cu Islanda. Îţi pare rău că nu s-a jucat în martie?

– Cred că dacă se ţinea jocul şi eram convocat, nu puteam să merg. Aveam probleme la spate… mă mai ţine şi acum un pic.

Deci nu puteai să joci cu Islanda în martie dacă se ţinea meciul?

– Cu siguranţă nu puteam. După meciul cu FCSB, am avut o problemă la spate şi vreo trei săptămâni abia mă mişcam, nu puteam să alerg. Sunt ok acum, dar dacă încep să fac efort şi nu lucrez spatele cum trebuie, apar probleme. Eu încerc să lucrez cât de mult pot.

Mirel Rădoi este omul care te-a aşezat cel mai bine în teren. Te-a trimis în gura porţii?

– Chiar înainte de meciul cu Finlanda îmi spunea să nu mă iau la luptă cu ei, că sunt masivi. Să pun mingea jos şi să şutez la poartă când am ocazia. Sfaturile lui m-au ajutat.

Valentin Mihăilă a fost unul dintre jucătorii de bază ai lui MIrel Rădoi în campania de calificare la Campionatul European de Tineret

Îl apreciezi mult pe selecţioner. Cum ar fi să joci la Euro, care este acum 2021, pe „Arena Naţională”?

– Îmi doresc de când sunt mic să joc la un Campionat European sau Campionat Mondial. Un vis devenit realitate. Ar fi fabulos să joc pentru România la Euro. Chiar mă gândeam. Mă gândeam şi la Olimpiadă, dar va fi greu pentru jucători să meargă acolo, pentru că este în timpul campionatului.

  • 4 goluri în 4 meciuri a marcat Valentin Mihăilă pentru România U21
  • 7 goluri și 3 pase decisive a reușit Mihăilă la Craiova în acest sezon de Liga 1, până să fie întrerupt din cauza pandemiei provocate de SARS-CoV-2

Ai şansa să joci împotriva unuia dintre idolii tăi la Tokyo: Neymar sau Mbappe…

– Chiar mă gândeam la asta. Dar mai întâi să îmi fac eu treaba pe teren şi dacă voi juca la un nivel înalt, cu siguranţă voi fi convocat. În capul meu este să nu scad niciodată nivelul şi să încerc mereu să îl urc.

„Nu plec nicăieri. Mă simt foarte bine la Craiova, este echipa mea de suflet”

Nu duci lipsă de oferte. A fost interesul clar al FCSB-ului. Ai lua în calcul o ofertă?

– Din ţară, nu cred. Mă simt foarte bine la Craiova, este echipa mea de suflet. Mă simt extraordinar aici. Am vorbit cu domnul Rotaru despre un eventual transfer. Nu am primit nimic concret şi nu am avut discuţii cu nimeni, nici afară, nici în ţară.

Aveţi acum o şansă la titlu? Pentru că este o situaţie specială, nimeni nu s-a gândit că va veni pauza asta forţată. Crezi că vă poate avantaja?

– Vă daţi seama că toate echipele o să înceapă să se pregătească cât mai rapid posibil. Mai sunt opt meciuri până e gata play-off-ul. Eu zic că orice echipă se poate bate la campionat. Noi sigur vom bate până în ultima etapă, avem șansa noastră și vrem să o fructificăm.

S-a anulat Eredivisie, s-a anulat şi Ligue 1. Crezi că s-ar putea să nu se joace nici la noi?

– Eu sper să nu se anuleze. Mai sunt opt etape şi eu cred că ne putem bate la campionat lejer. Oricine poate încurca pe oricine şi ar fi păcat să nu se joace.

  •  1,5 milioane de euro este cota lui Valentin Mihăilă, conform transfermarkt.com
  • 5 milioane de euro era dispus să ofere Gigi Becali pentru transferul lui Valentin Mihăilă
ADVERTISEMENT