Fotbal intern

Moraru, Kojak din Giuleşti! Cine e de fapt noul patron!

Încet şi şchiopătînd, ca un bolnav revenit după multe luni de agonie, Rapid se chinuie să se reinventeze. Să retrăiască performanţa, să cunoască din nou gloria şi să-şi redobîndească...
06.08.2014 | 00:11
Moraru Kojak din Giulesti Cine e de fapt noul patron
ADVERTISEMENT

Încet şi şchiopătînd, ca un bolnav revenit după multe luni de agonie, Rapid se chinuie să se reinventeze. Să retrăiască performanţa, să cunoască din nou gloria şi să-şi redobîndească farmecul.

Farmecul vieţii. Inventatorul sintagmei, George Copos, a adus lîngă şinele Grantului, prin decizia de a băga clubul în insolvenţă, cea mai neagră perioadă din istoria giuleştenilor, chiar şi peste anii lungi de surghiun în B dinainte de ‘89, singurul lucru nealterat de probleme rămînînd spiritul şi atmosfera superbă creată de fanii Rapidului. Iar totul se construieşte, acum, în jurul acestora şi al familiei Moraru, apărută din senin într-un cadru care îşi pierduse orice luminozitate şi speranţă.

ADVERTISEMENT

FOTBAL:RAPID BUCURESTI-STEAUA BUCURESTI, LIGA 1 (26.07.2014)

Violeta virată în vişiniu

Oficial, deţinătorul acţiunilor este Valerii Moraru, născut în satul Corneşti, raionul Ungheni din Republica Moldova. Neoficial, cel puţin momentan, clubul va trece sub atenţia şi protecţia Violetei, soţia omului de afaceri. Sinteza făcută de apropiaţii şi colaboratorii salvatorului venit de peste Prut conturează un portret asemănător lui George Copos, cel care a condus pentru 20 de ani clubul înfiinţat în 1923 şi îmbrăţişat, de-a lungul vremii, de personalităţi precum Florian Pittiş, Fărămiţă Lambru, Colea Răutu, Maria Tănase, Anda Călugăreanu sau Dan Grigore. Misterios şi dornic de a se dezvolta alături de Rapid, Moraru este susţinut puternic de femeia care îi este alături de mai bine de două decenii, Violeta. Dezvăluirile făcute de FANATIK prin mărturiile celor care au intrat în contact cu familia din Republica Moldova au darul de a linişti întreaga suflare a Grantului, intenţiile celor doi afacerişti fiind, cel puţin momentan, serioase, iar dorinţa aprigă a familiei Moraru e aceea de a readuce gruparea feroviară pe harta fotbalului românesc şi cel european.

violeta-moraru1

De la fabrică de sticlă, la club de fotbal

Apărut din senin în peisajul românesc al începutului de mileniu, în 2000, cînd a preluat primele acţiuni de la societatea „Bere Azuga”, Valerii Moraru şi-a păstrat aura de mister pînă la mijlocul lui iulie 2014, momentul implicării sale la Rapid. Şcolit şi iniţiat în afaceri în Rusia, unde a fost activ în comerţul cu băuturi alcoolice şi hîrtie, actualul finanţator din Grant şi-a mutat zona de dezvoltare în Republica Moldova, unde a rămas pînă la începutul anilor 2000 şi unde a activat prin dezvoltarea fabricii de sticlă „Cristal Flor”, a unui combinat de cereale şi a uneia dintre cele mai cunoscute fabrici de vinuri din Basarabia, „Basa Vin Grup”. Toate, ca şi predecesorul George Copos, reunite sub un brand. Nu „ANA Holding”, ci „Larga Vin”. De aici şi pînă la piaţa din România nu a mai fost decît un pas. De fapt, nişte acţiuni. Obţinute de Moraru de la germanul Friedrich Ipsen, care deţinea „Bere Azuga”. Familia din Republica Moldova preia primele acţiuni de la neamţ, iar în 2001 cumpără toate acţiunile firmei de bere, anunţînd şi că Azuga se va extinde în domeniul apei plate şi minerale. Restul este reprezentat doar de detalii, soţii Moraru dezvoltîndu-şi afacerile pînă au ajuns la o avere – oficială! – de aproximativ 40 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Enigma plecării din Moldova

Intrat în conexiuni cu oamenii de afaceri din România, Moraru s-a rupt fizic de zonele în care s-a născut şi s-a iniţiat în tainele afacerilor, Republica Moldova şi Rusia. „Plecarea lui Moraru din Moldova s-a făcut subit. Deşi mai deţine ceva afaceri în zona respectivă, Valerii trece foarte rar Prutul. Mai păstrează doar accentul, probabil să îşi aducă aminte întotdeauna de unde provine. Rusia nici nu mai trebuie adusă în discuţie, este o amintire îndepărtată. Ideea este că nimeni nu ştie ce a determinat această familie să plece din Moldova, să rupă conexiunile şi să o ia de la început în România”, au dezvăluit pentru FANATIK prieteni de-ai lui Valerii Moraru.

Apropiaţi ai Casei Regale

Înfiinţat de Regele Carol al II-lea, stadionul „Valentin Stănescu” din Giuleşti a ajuns să fie îngrijit, din nou, de persoane din anturajul Casei Regale. Relaţiile dintre familia Moraru şi urmaşii Regelui Mihai sînt destul de strînse, dezvăluie cunoscuţii noilor patroni de la Rapid. Ca o asigurare în certificarea acestui aspect stă o declaraţie a Violetei Moraru în momentul asocierii cu cea mai puternică familie din România. „Familia Regală ne va vinde un teren în spatele fabricii de bere Azuga, iar noi le vom plăti în acţiuni. Tradiţia îi face foarte interesaţi să devină acţionari la Azuga”, era anunţul făcut în 2008, conform Timpul.md, de către jumătatea feminină a familiei „domnitoare” din Giuleşti.

ADVERTISEMENT

Moraru, negociator dur: „Mincinosule!”

Preluarea clubului giuleştean nu a fost lipsită de evenimente neplăcute, care au avut menirea să îngreuneze parafarea actelor. În momentul în care Adrian Zamfir, soţia acestuia Natalia, doi bodyguarzi de-ai fostului acţionar şi Nicolae Cristescu au fost chemaţi de administratorul judiciar Cristina Andronache să semneze cedarea acţiunilor, proprietarul de la „Hanul Vlăsia” a anunţat, prin intermediul asociatului său, că este internat la Tîrgovişte, acuzînd o stare precară de sănătate. Totul s-a dovedit, conform surselor din cadrul clubului, a fi o dezinformare, ca să nu-i spunem de-a dreptul minciună din partea lui Cristescu, FANATIK aflînd că acesta a fost criticat de către Valerii Moraru a doua zi, la parafarea actelor. „M-ai făcut să mă interesez la toate spitalele din Tîrgovişte! Eşti un mincinos, nu ai fost nicăieri. Este o lipsă de respect faţă de mine şi de nevastă-mea, să vă aşteptăm aici şi să ne minţiţi. Ţi-am transmis şi ţie, şi domnului Zamfir, să îmi spuneţi o sumă pentru a aconta acţiunile şi creanţele voastre”, a fost, în linii mari, interpelarea dură la adresa fostului sponsor al Rapidului.

Femeia puternică din spatele lui Moraru: „O să vedeţi voi!”

169647_articol

În timpul întîlnirii avute cu administratorul judiciar, dar şi cu oamenii cei mai importanţi din club, Dănuţ Perjă şi Nicolae Manea, soţia omului de afaceri a intervenit nervoasă cînd s-a ajuns la subiectul alegerii lui Ionel Ganea, noul antrenor al Rapidului. Nemulţumită de faptul că una dintre cele mai importante alegeri se fac fără a fi consultaţi, deşi se obţinuse acordul suporterilor, iar negocierile erau finalizate, Violeta Moraru i-a luat la rost pe cei aflaţi de faţă. „Este inadmisibil să alegeţi un antrenor în timp ce noi finalizăm actele de preluare. Are clauze neaprobate de noi şi un salariu pe care noi îl oferim, dar nu ne doream acest antrenor pentru Rapid. În curînd voi prelua conducerea Consiliului de Administraţie şi o să vedeţi voi ce înseamnă să conduci un club”, a fost reacţia doamnei Moraru la adresa noilor subalterni şi colaboratori.

ADVERTISEMENT

150.000 de euro i-au „convins” pe foştii patroni?!

Preluarea rapidă a clubului feroviar l-a prins pe Valerii Moraru fără o sumă semnificativă de bani lichizi, plăţile urgente şi virarea celor 500.000 euro stipulaţi în noua înţelegere făcîndu-se prin bilete la ordine. „Utilităţile şi toate plăţile au fost făcute prin aceste bilete. Dacă nu ar fi avut acoperire, nu cred că se mai ajungea pînă în acest stadiu al plăţilor. Inclusiv Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir au acceptat bilete la ordin pentru a se despărţi de Rapid, suma vehiculată este în jur de 150 de mii de euro pentru ca foştii investitori să părăsească formaţia şi să cedeze acţiunile”, au dezvăluit, în exclusivitate pentru FANATIK, apropiaţi ai celor implicaţi în cedarea şi preluarea Rapidului. Rapidul este deţinut acum de o familie care a demonstrat că orice afacere gîndită bine şi crescută pas cu pas înfloreşte şi nicidecum nu este premisa unui eşec. Chiar dacă, aşa cum Valerii Moraru a lăsat de înţeles pentru FANATIK, banii investiţi la Rapid sînt foarte importanţi pentru familia sa.

„Îmi doresc ca Rapidul să devină un business înfloritor. Nu depinde doar de mine, ci şi de oamenii cu care vom colabora!” (Valerii Moraru, patron Rapid)

„Banii pe care eu i-am investit şi am de gînd să îi aduc la club sînt foarte importanţi pentru mine, dar am încredere în Rapid” (Valerii Moraru, patron Rapid)

Conform site-ului antitepari.ro, „Azuga Waters SRL”,  firma lui Valerii Moraru, are probleme în onorarea cecurilor şi a biletelor la ordin. Ca urmare a refuzurilor la plată cu cecuri, societatea se află în interdicţie bancară de a emite cecuri, altele decît numerar, pînă la data de 10 octombrie 2014

40 de milioane de euro este, oficial, averea familiei Moraru

94,72 % este procentajul acţiunilor deţinute de Valerii Moraru la Rapid

kojak-serie-tv-06-g

Kojak este personajul principal al serialului TV cu acelaşi nume, detectiv al NYPD, jucat cu har de regretatul Telly Savalas. În 1999 TV Guide l-a clasat pe Kojak pe locul 18 în lista primelor 50 de personaje TV din toate timpurile

ADVERTISEMENT