News

Valeriu Gheorghiță, avertisment sever privind evoluția pandemiei din România: ”Situația care se prefigurează nu este una bună”

Medicul Valeriu Gheorghiță lansează un avertisment sever în privința evoluției pandemiei de Covid-19 din România.
04.08.2021 | 17:31
Valeriu Gheorghita avertisment sever privind evolutia pandemiei din Romania Situatia care se prefigureaza nu este una buna
ADVERTISEMENT

Medicul coordonator al campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România, Valeriu Gheorghiță, a lansat un avertisment sever în perspectiva perioadei următoare.

Oficialul a spus că, dacă ritmul de vaccinare nu va crește, România riscă să se confrunte cu o situație nu tocmai bună în săptămânile care vor urma.

ADVERTISEMENT

Dr. Gheorghiță a dezvăluit că mutația Delta a SARS-CoV-2 are tendința de a fi dominantă, după ce 89% dintre ultimele secvențieri au dovedit infecția cu această tulpină indiană.

Avertisment sever lansat de Valeriu Gheorghiță: ”Situația care se prefigurează nu este una bună”

Valeriu Gheorghiță anunță că pandemia de Covid-19 este departe de a se fi terminat. Medicul spune că, în contextul în care mult mai contagioasa tulpină Delta este în extindere, vaccinarea este vitală.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, spune medicul, situația din viitor nu va fi deloc una bună. Acesta mai precizează că o rată colectivă de imunizare de 45-50% (vaccinare și trecere prin boală) nu este suficientă pentru a lupta cu mutația Delta.

”Este important să înțelegem că pandemia în niciun caz nu s-a terminat. Situația care se prefigurează nu este una bună. Varianta Delta are tendința de a fi dominantă. În ultima săptămână, peste 89% din secvențieri au arătat infecția.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ținem cont că avem un mijloc eficient: vaccinarea. Dacă alegem să ne vaccinăm, atunci valul care va urma nu va aduce multe probleme

Dacă ritmul de vaccinare nu se schimbă, vom deconta cu toții această rată destul de mică de vaccinare. O rată colectivă de 45-50% de vaccinare și trecere prin boală nu este suficientă pentru a lupta cu mutația Delta.

ADVERTISEMENT

Dacă nu se schimbă nimic în comportamentul nostru, în înțelegerea importanței vaccinării, atunci lucrurile nu vor evolua în direcția dorită”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie în România

În privința obligativității vaccinării anti-Covid pentru unele categorii sociale, medicul Gheorghiță spune că nu s-a adus în discuție acest lucru și ”în România nu e cazul”.

”Nu s-a discutat acest lucru. Nu este cazul. Fiecare țară își face propria politică de vaccinare. În România nu este cazul de a se discuta de vaccinarea obligatorie. Este importantă responsabilitate și informarea medicală corectă.

Corpul medical are datoria morală și profesională de a participa la demersul de a informare corectă a populației”, a adăugat medicul coordonator al CNCAV.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre începerea fizică a școlilor

După ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile se vor relua cu prezență fizică de la 13 septembrie, coordonatorul CNCAV a precizat că și el își dorește acest lucru, dar pentru ca toți copiii să meargă fizic la ore e nevoie de o vaccinare cât mai crescută.

”Eu, personal, cred că copiii noștri au avut destul de mult de pierdut în anii anteriori, dar dacă ne dorim ca cei mici să meargă la școală, trebuie să înțelegem că trebuie să ne vaccinăm cât mai mulți”, spune Dr. Gheorghiță.

Cât despre doza 3 a vaccinului, aceasta este avută în discuții de autorități și, cel mai probabil, se va administra de luna viitoare.

”Mai repede de septembrie este puțin probabil să implementăm această decizie (n.r. doza 3 de vaccin anti-Covid). Cu siguranță populația vulnerabilă va fi prioritară, alături de personalul medical”, a mai spus Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT