News

Valeriu Gheorghiță, despre noua tulpină sud-africană: ”Nu e exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi dominantă”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a explicat care poate fi nivelul de transmitere al noii tulpini sud-africane. De asemenea, acesta nu exclude răspândirea la nivel global.
26.11.2021 | 21:35
Valeriu Gheorghita despre noua tulpina sudafricana Nu e exclus potentialul de raspandire la nivel global si de a fi dominanta
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, în cadrul unei emisiuni informative, a discutat cu privire la varianta de coronavirus care a fost identificată în Africa de Sud.

Medicul a subliniat că analizele de laborator nu au stabilit dacă această boală se transmite cu mai mare intensitate față de varianta Delta și dacă are puterea de a se feri de reacția sistemului imunitar.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, despre noua tulpină de coronavirus din Africa de Sud

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare se arată îngrijorat, nu de numărul ridicat de mutații ale COVID, ci mai exact de impactul negativ pe care îl pot avea mutațiile asupra populației.

„Această variată virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă. Știm că sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are și cu care se leagă de receptori și care e țintită de anticorpii cu rol protectori. Cel puțin 15 sunt localizate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Asta nu e deloc bine”, explică Valeriu Gheorghiță, la B1TV.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță: ”Mă tem că sunt mai multe variante la momentul de față, mai multe infecții generate”

Șeful campaniei de vaccinare se teme de existența a mai multor variante ale COVID, însă, indiferent de varianta de SARS-CoV-2, comportamentul de răspuns va trebui să fie același: mască de protecție, distanțarea socială, măsuri de igienă și vaccinare, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

„Aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm când ele sunt deja într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe variante la momentul de față, mai multe infecții generate decât avem în evidență. Cred că trebuie separate lucrurile din punct de vedere practic. Primul lucru e legat de măsurile nefarmaceutice. Nu avem soluții miraculoase, trebuie să aplicăm ce am învățat până acum, să limităm transmiterea”, precizează Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Este necesar să nu călătorim în state aflate în sudul Africii, iar dacă ne întoarcem în țară din țările respective, să fie impusă în mod obligatoriu testarea COVID-19.

Valeriu Gheorghiță este de părere că noua tulpină sud-africană va ajunge una ”dominantă” și că se poate răspândi la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să evităm călătoriile neesențiale mai ales în țările din sudul Africii. La întoarcerea de acolo să se impună intrarea cu teste negativ. Probabil și OMS va recomanda carantină măcar 7 zile cu testare înainte. Aceste măsuri vor reduce riscul de răspândire. Se estimează că în Africa de Sud va ajunge dominantă, or sigur că nu e exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi dominantă la nivel global. Indiferent de varianta virală, măsurile sunt aceleași: mască, distanțare, igienă personală. În plan farmaceutic, vaccinarea e foarte importantă. Varianta aceasta virală a fost generată într-o țară cu rată mică de vaccinare”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Nivelul de răspândire al tulpinii sud-africane

Reprezentantul campaniei de vaccinare din România, afirmă că, nivelul de răspândire al tulpinii sud-africane ar putea fi identic cu cel al tulpinii Delta. De asemenea, Gheorghiță afirmă că nivelul cazurilor din ultimele opt zile cu crescut radical în Africa de Sud.

„Mai e și acest potențial de a avea contagiozitate cel puțin la fel de mare ca tulpina Delta. În Africa de Sud, cel puțin în acea provincie de lângă Johannesburg, numărul de cazuri a crescut foarte mult în ultimele opt zile, fiind cazuri în școli și la tineri. Rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%. Deci trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața acestei variante. Trebuie să așteptăm să se facă evaluările în laborator, să se confirme contagiozitatea mai crescută și capacitatea de a evita răspunsul imun. Ne interesează să înțelegem și dacă poate fi asociată cu tendința de a genera cazuri mai grave sau cazuri la tineri”, a adăugat șeful campaniei de vaccinare.

ADVERTISEMENT