News

Valeriu Gheorghiță, explicații privind posibilele restricții după valul 4. Ce se va întâmpla cu masca

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a oferit explicații legate de posibilele restricții impuse după apariția valului 4 de infecții.
11.07.2021 | 20:59
Valeriu Gheorghita explicatii privind posibilele restrictii dupa valul 4 Ce se va intampla cu masca
ADVERTISEMENT

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a vorbit duminică despre un subiect extrem de sensibil în România: restricțiile din pandemie.

Medicul a admis că, în eventualitatea intensificării unui val 4 al infecțiilor Covid-19, o serie de măsuri restrictive vor fi reimpuse pentru populație.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță vorbește despre posibilele restricții cauzate de valul 4

Responsabilul de bunul mers al campaniei de vaccinare din România spune că, dacă situația epidemiologică o va cere, autoritățile se văd obligate să reimpună restricții.

Dr. Gheorghiță a subliniat faptul că aceste măsuri, dacă vor fi aplicate, vor fi generale, și nu pe segmente de persoane, vaccinate sau nevaccinate.

ADVERTISEMENT

”Este foarte greu să iei decizii care să fie individualizate sau care să fie segregate pe segmente populaționale vaccinate sau nevaccinate.

Este evident că virusul circulă și cred că măsurile acestea nefarmaceutice sunt aplicabile în mod universal – vorbim de a evita zone aglomerate, de ventilația spațiilor, de igiena personală sau de limitarea numărului persoanelor care participă la anumite evenimente sau de purtarea măștii”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT

Medicul a mai spus că, după apariția tulpinii Delta, care îi afectează și pe cei vaccinați, este importantă respectarea măsurilor de prevenție.

”Din păcate, avem în continuare date care ne arată o creștere a numărului de cazuri. Infecția cu varianta Delta vedem că are această particularitate de a nu fi suficient de bine acoperită de anticorpii care se obțin inclusiv după vaccinare”, a mai spus șeful CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19).

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că dacă un număr mai mare din populație s-ar fi vaccinat, lucrurile ar fi stat diferit.

Anunț privind masca de protecție

În opinia medicului Gheorghiță, masca rămâne cea mai importantă barieră prin care ne putem proteja față de toate variantele virale de acum. Acesta a subliniat că masca trebuie purtată în zone aglomerate unde riscul de infectare e mare.

Pus să explice dacă venirea valului 4 înseamnă și că masca de protecție va redeveni obligatorie, Gheorghiță a răspuns:

”Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare”.

ADVERTISEMENT