ADVERTISEMENT
News

Valeriu Gheorghiță, ferm: “De Paște m-am văzut cu membrii familiei fără măști”

Autor: Rareș Mușătoiu | 05.05.2021 | 21:27
Valeriu Gheorghiță, ferm:
Valeriu Gheorghiță, ferm: "De Paște m-am văzut cu membrii familiei fără măști" foto: Inquam Photos / George Călin

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit miercuri, la Realitatea Plus, un anunț important în legătură cu măsurile de protecție, declarând: “acum, de Paște, m-am văzut cu membrii familiei, într-un grup restrâns, fără măști”.

ADVERTISEMENT

Începând de această săptămână, în toate centrele din țară, persoanele se vor putea vaccina fără programare prealabilă, iar cei peste 65 de ani o pot face pe tot parcursul programului centrului de vaccinare.

Gheorghiță a oferit un mesaj de Paște, explicându-le românilor că parcurgem o etapă extrem de dificilă și cea mai importantă lecție a acestei perioade este cea a solidarității.

Valeriu Gheorghiță, declarație tranșantă: “Acum, de sărbători, m-am văzut cu membrii familiei și am stat fără mască”

“De Paște, personal m-am văzut cu membrii familiei, cu rude, fără mască, în condițiile în care toate persoanele erau vaccinate. Dacă persoanele sunt vaccinate, riscul de a contracta boala de la copii este unul semnificativ mai redus.

ADVERTISEMENT

Există persoane sever imuno-deprimate din cauza unor boli sau tratamente, este important acolo să ne gândim în ce măsură au dezvoltat acele persoane anticorpi, în anumite situații particulare putem să ne gândim la a continua să păstrăm măsurile.

În anumite județe din România, campania de vaccinare nu a prins atât de bine, dar aceste date erau anticipate în urma studiilor sociologice făcute la debutul campaniei, ele arătau o intenție mai scăzută de vaccinare, din multe motive.

Un alt aspect este legat de nivelul de informare, este important să fie mult mai bine transmis și amplicat în mediul rural, oamenilor le este frică de reacții adverse, pe lângă teama de boală. Este un paradox, ne așteptam ca autorizarea vaccinurilor să reprezinte un motiv de speranță și bucurie.

ADVERTISEMENT

Dacă ne uităm la persoanele de peste 60 sau 65 de ani, din tot ce s-a vaccinat în etapa a doua, sunt, în valoare absolută, cele mai multe persoane vaccinate. Desigur, persoanele peste 65% au într-o proporție de peste 70% și boli cronice, cumva aceste două categorii vulnerabile se suprapun.

Mai avem mult de progresat, tocmai de acea noua modalitate de vaccinare, fără programare, permite persoanelor peste 65 de ani să se prezente pe tot programul centrului de vaccinare, ceilalți pot veni doar după ora 14.

ADVERTISEMENT

Avem date preliminare, la șase luni, care arată o menținere a eficienței vaccinurilor de peste 90%, acestea sunt din Statele Unite, Israel și Marea Britanie, dar este greu de anticipat cât va fi exact durata.

Marea Britanie îi cheamă pe oameni la supra-rapel în toamnă dintr-un mecanism de a limita anumite variante virale care poate nu au fost acoperite întrutotul de campania de vaccinare, nu pentru că nivelul de protecție ar fi scăzut”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!