News

Valeriu Gheorghiță: “Platforma de programare la vaccin nu a avut probleme tehnice”

21.01.2021 | 22:35
Valeriu Gheorghita Platforma de programare la vaccin nu a avut probleme tehnice
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat joi la B1TV că “platforma de programare la vaccin nu a avut probleme din punct de vedere tehnic, ea rezistă deși, de exemplu, ieri avea 30.000 de accesări pe secundă”.

Medicul a fost parte a unui conflict cu Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, referitor la atribuțiile primului în legătură cu campania națională de vaccinare.

ADVERTISEMENT

În urmă cu trei zile, Gheorghiță a explicat că momentan România este limitată din perspectiva campaniei de vaccinare din cauza lipsei de doze.

Valeriu Gheorghiță: “Platforma realizată de STS nu a avur probleme tehnice”

“Platforma din punct de vedere tehnic nu a avut probleme, au fost perioade în care oamenii s-au înregistrat mai greu, sunt activități de upgrade în timp ce ea este în producție. În cursul zilei de ieri, erau 30.000 de oameni care o accesau pe secundă, ea rezistă.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că ea transmite și preia informații dintr-un registru național apar la un moment dat deficite de sincronizare și acest lucru creează anumite sincope în funcționarea platformei.

Capacitatea de programare până pe 7 februarie a fost atinsă la maximum, am deschis noi sloturi pentru după 1 martie și sunt deja peste 300.000 de persoane programate în perioada 1-21 martie.

ADVERTISEMENT

Ne dorim să creștem numărul de persoane vaccinate, dar trebuie să ne limităm la numărul de doze pe care le avem, ca să putem asigura rapelul persoanelor deja vaccinate, iar numărul de persoane noi vaccinate este influențat de acest lucru.

Trebuie să avem răbdare, este o perioadă foarte dificilă, nu putem să creștem cât ne-am dori noi capacitatea de vaccinare, din aprilie numărul dozelor va fi mult mai mare.

ADVERTISEMENT

România a suplimentat numărul de doze de la Pfizer, disponibilitatea dozelor va fi mai mare și se va desfășura și contractul cu Moderna, de unde avem contractate 3,5 de milioane de doze. De la Pfizer avem peste 20 de milioane de doze și mai avem 12 milioane de doze de la AstraZeneca”, a declarat Valeriu Gheorghiță la B1TV.

Medicul Gheorghiță despre conflictul cu Vlad Voiculescu: “Avem o comunicare foarte bună”

“Sunt multe articole în presă, dar ele au avut ca origine discuții tehnice avute cu Vlad Voiculescu despre modalitatea de implementare a campaniei de vaccinare, abordări punctuale pe anumite teme, strategie, implementarea anumitor centre de vaccinare, dar sunt discuții strict în sfera profesională.

Din punct de vedere instituțional avem o comunicare foarte bună, vorbim de o colaborare inter-instituțională în care doar prin dialog și solidaritate putem merge mai departe și să facem lucrurile să se dezvolte în zona bună.

Eu cred că este un model preluat din majoritatea țărilor, a fost nevoie de constituirea unui comitet inter-ministerial în care să fie o echipă de experți care să coordoneze pe plan național toate activitățile care țin de partea logistică.

Tot acest efort revine instituțiilor care au atribuții în campania de vaccinare, noi facem modele de bună practică pe care la transmitem mai departe în teritoriu pentru a fi adoptate în vederea unei organizări eficiente.

Toată activitatea noastră este dusă la bun sfârșit prin activitatea instituțiilor care au competențe în această campanie de vaccinare.

A fost un act normativ (n.red. constituirea comitetului național) este o decizie a primului ministru care a fost dată, strategia a fost aprobată în CSAT atâta timp cât campania de vaccinare este o problemă și o prioritate la nivel național.

Acest comitet este cât se poate de tehnic, în care să fie implicați oamenii care au expertiză și care pot duce la bun sfârșit această campanie de vaccinare.

Plecăm cu un deficit de comunicare, de atitudine legată de medicină de prevenție și ne confruntăm cu un curent anti-vaccinist, rata de acoperire vaccinălă pentru mare parte dintre vaccinuri era în scădere, doar în ultimii doi ani fusese o ușoară creștere la nivelul vaccinului anti-gripal.

Aceste fenomene de fake news-uri care au luat amploare în pandemie evident se rostogolesc acum în campania de vaccinare, nu este o muncă ușoară.

Prin colaborare putem să ajungem la obiectivul pe care ni-l dorim cu toții, să finalizăm campania de vaccinare și să încheiem această pandemie”, a adăugat medicul Gheorghiță.

ADVERTISEMENT