News

Valeriu Gheorghiță prezintă situația persoanelor vaccinate care s-au infectat cu COVID-19. Câți au decedat

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit luni despre câte persoane vaccinate s-au infectat cu COVID-19 și câte au murit dintre acestea.
08.11.2021 | 21:59
Valeriu Gheorghita prezinta situatia persoanelor vaccinate care sau infectat cu COVID19 Cati au decedat
ADVERTISEMENT

Gheorghiță a declarat în urmă cu câteva zile faptul că România ar putea să atingă o rată de vaccinare de 55% până la sfârșitul anului, raportându-ne la populația eligibilă, de peste 12 ani.

Începând cu ziua de luni, persoanele care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson se pot duce să își facă doza de booster, dacă au trecut șase luni de la imunizarea inițială.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță explică câte persoane vaccinate s-au infectat cu COVID-19. Câte dintre acestea au decedat

“Populața are nevoie de certificatul verde, pentru a avea o viață cât mai apropiată de normal, cu riscuri minime de infectare. 

În baza certificatului verde, noi atestăm trei condiții, fie că sunt vaccinat, fie că am trecut prin boală în ultimele șase luni, fie că mi-am făcut un test și sunt negativ. În aceste trei condiții, riscul de infectare este mult diminuat.

ADVERTISEMENT

Aici intră in discuție accesul persoanelor care se testează, sunt negative, ori nu au niciun fel de protecție.

De fiecare dată când ne uităm la participarea la o activitate ne uităm la posibilitatea ca o persoană să se infecteze și la posibilitatea să transmită mai departe virusul.

ADVERTISEMENT

Persoana care este testată și nu este altfel protejată este în continuare la risc. Germania a luat decizia de a scoate din certificatul digital această posibilitate a testării și au rămas celelalte două variante.

Certificatul verde ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării, pe baza trecerii prin boală în primele șase luni și este o discuție referitoare la testare.

ADVERTISEMENT

2.2% dintre persoanele vaccinate au fost reinfectate. Ne-am uitat la rata de pozitivare în funcție de tipul de vaccin utilizat, nu există diferențe statistice între vaccinurile de la Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. 

De la începutul anului până la sfârșitul lunii octombrie au fost 90.000 de persoane vaccinate infectate, adică 24 persoane la 1.000 de persoane vaccinate.

Pentru vaccinul de la Moderna avem 18 cazuri la 1.000 de persoane vaccinate, iar la vaccinul Johnson & Johnson avem 12 persoane infectate la 1.000 vaccinate.

Contează foarte mult timpul scurs de la cât te-ai vaccinat, vedem că cele mai multe infectări sunt după 5 luni și jumătate. Dintre toți cei vaccinați, au murit 0.1%.

Valul patru nu s-a dus, ne uităm la Germania, Danemarca, Franța, țări în care vedem o creștere a numărului de cazuri. 

Ne așteptăm să crească numărul de infectări, dar vom vedea acest lucru în următoarele două săptămâni, nu avem niciun motiv să spunem că va fi o perioadă mai bună.

Orice caz în plus, orice caz grav, reprezintă o problemă reală pentru spațiul medical, nu este normal și firesc să avem niciun caz de deces pe care am putea să îl prevenim. 

Faptul că ne uităm zilnic la cifre și trecem atât de ușor peste, pentru mine este de neînțeles, sunt oameni care au murit în ultimele 24 de ore și puteam să prevenim asta”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT