News

De ce testele rapide dau rezultate “fals negative”. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, a explicat motivul pentru care testele rapide pot da rezultat "fals negative".
30.01.2022 | 13:03
De ce testele rapide dau rezultate fals negative Explicatiile medicului Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se întâmplă cu testele antigen pentru depistarea Covid,  în condițiile în care unele dintre ele dau fals negativ. Această situație se observă mai ales în cazul persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare  a precizat că virusul nu poate fi detectat la testele rapide, inclusiv cele de salivă, în cazul persoanele vaccinate sau trecute prin boală, deoarece acestea au o încărcătura virală mai mică.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, soluția optimă pentru detectarea formelor de coronavirus o reprezintă testele PCR.

Valeriu Gheorghiţă explică de ce testele rapide dau rezultate “fals negative”

“La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR”, a precizat medicul Gheorghiță la Digi 24.

S-au efectuat peste 60.000 de teste rapide în ultimele 24 de ore

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.749.242 de teste RT-PCR și 7.248.074 de teste rapide antigenice.

ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 32.748 de teste RT-PCR (19.063 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.685 la cerere) și 63.744 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 164.692 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.575 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 96.468 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 38 de persoane.

ADVERTISEMENT

Românii se pot testa acum și la medicii de familie. Ministerul Sănătății a publicat săptămâna trecuta lista cabinetelor de medicină de familie unde pot fi făcute teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19.

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive. Lista poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT