News

Valuri de căldură ucigașe: 60.000 de morți în Europa anul trecut. Se anunță previziuni sumbre pentru anii ce vin

60.000 de oameni uciși de căldură în 2022, în Europa. Încălzirea globală și temperaturile extreme vor face în medie 68.000 de morți pe an în viitor.
15.07.2023 | 10:30
Valuri de caldura ucigase 60000 de morti in Europa anul trecut Se anunta previziuni sumbre pentru anii ce vin
Omenirea are nevoie de politici pentru a face față viitoarelor valuri de căldură, care nu vor face decât să se intensifice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, dar și una deosebit de periculoasă. În urmă cu un an, continentul european s-a confruntat cu o serie de valuri de căldură intense care au doborât recordurile de temperatură, ducând la secetă și incendii de pădure. Iar 60.000 de oameni au murit, potrivit unui studiu publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine, care evidențiază lipsa de pregătire a guvernelor pentru a face față acestei consecințe a schimbărilor climatice.

Caniculă și mortalitate

Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa. A fost, de asemenea, mortală, cu peste 60.000 de decese atribuite căldurii, potrivit unui studiu, care solicită o intensificare a eforturilor pentru a face față viitoarelor valuri de căldură. Pe fondul încălzirii globale, continentul european s-a confruntat anul trecut cu o serie de valuri de căldură intense, care au doborât recorduri de temperatură și au dus la secetă și incendii devastatoare de pădure.

ADVERTISEMENT

Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, raportase deja o rată de mortalitate excesivă neobișnuit de ridicată, dar până acum nu fusese cuantificată proporția de mortalitate atribuită căldurii. Acest lucru a fost făcut acum: oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din Franța (Inserm) și de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) au obținut date privind temperatura și mortalitatea pentru perioada 2015-2022 pentru 823 de regiuni din 35 de țări europene, reprezentând o populație totală de peste 543 de milioane de persoane.

3o mai-4 septembrie: 61.672 de decese cauzate de căldură în Europa

Aceste date au fost utilizate pentru a estima modelele de predicție a mortalității atribuibile temperaturilor ridicate pentru fiecare regiune și pentru fiecare săptămână din perioada de vară. În total, analiza lor, publicată în revista Nature Medicine, estimează că, între 30 mai și 4 septembrie 2022, ar fi avut loc 61.672 de decese cauzate de căldură în Europa. Pentru a evita aceste decese, studiul solicită punerea în aplicare a unor politici pentru a face față viitoarelor valuri de căldură, care nu vor face decât să se intensifice, scrie Liberation.

ADVERTISEMENT

18 – 24 iulie: 11.637 de decese

În această perioadă, a existat un val de căldură deosebit de intens, între 18 și 24 iulie, care a fost asociat cu un total de 11.637 de decese. „Este un număr foarte mare de decese”, comentează Hicham Achebak, cercetător la Inserm și coautor al studiului. „Cunoșteam efectele căldurii asupra mortalității din precedentul creat în 2003, dar această analiză arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a proteja oamenii”.

Excesul de mortalitate în vara anului 2003, când Europa a cunoscut unul dintre cele mai grave valuri de căldură din istoria sa, s-a tradus prin peste 70.000 de decese în Europa. Cu toate acestea, este dificil de făcut o comparație, deoarece metodologiile diferă între aceste estimări. Pentru vara anului 2022, defalcat pe țări, Franța a înregistrat cea mai mare creștere a temperaturii față de mediile sezoniere, cu +2,43ºC peste valorile medii pentru perioada 1991-2020, urmată de Elveția (+2,30ºC), Italia (+2,28ºC), Ungaria (+2,13ºC) și Spania (+2,11ºC). Însă, în termeni absoluți, țara cu cel mai mare număr de decese a fost Italia, cu 18.010, urmată de Spania (11.324) și Germania (8.173). Franța s-a clasat pe locul 4, cu 4.807 decese.

ADVERTISEMENT

Femeile bătrâne, cele mai vulnerabile

Studiul publicat în revista Nature Medicine subliniază că marea majoritate a deceselor se concentrează la persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste. O altă constatare este că mortalitatea cauzată de căldură a fost cu 63% mai mare la femei decât la bărbați. Această vulnerabilitate mai mare este deosebit de accentuată la persoanele de peste 80 de ani, unde rata mortalității a fost cu 27% mai mare decât la bărbați.

Previziuni și mai grave

Având în vedere că Europa este, de asemenea, continentul care se confruntă cu cea mai mare încălzire, cu până la 1°C peste media globală, estimările făcute de echipele de cercetare sugerează că, în absența unui răspuns eficient, continentul se va confrunta cu o medie de peste 68 000 de decese cauzate de căldură în exces în fiecare vară până în 2030 și cu peste 94 000 până în 2040.

ADVERTISEMENT

„Aceste previziuni se bazează pe nivelurile actuale de vulnerabilitate și pe temperaturile viitoare”, explică Hicham Achebak. „Dacă luăm măsuri foarte eficiente, vulnerabilitatea poate fi redusă”, a adăugat el. În plus, „acest studiu dovedește că strategiile de prevenire a căldurii trebuie reevaluate, ținând cont în special de sex și vârstă”, a reacționat Chloe Brimicombe, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Graz (Austria), într-o notă a Science Media Center din Marea Britanie. Aceasta ilustrează „o nevoie urgentă de a proteja populațiile cele mai vulnerabile”, a subliniat și Raquel Nunes, profesor la Universitatea din Warwick (Anglia).

ADVERTISEMENT
Tags: