News

Vameșii lansează „Operațiunea Pinocchio”. Vizate sunt jucăriile contrafăcute pentru a fi vândute de sărbători

„Operațiunea Pinocchio” constă într-o serie de controale extinsă derulate de Autoritatea Vamală Română pentru depistarea jucăriilor contrafăcute.
26.11.2023 | 20:21
Vamesii lanseaza Operatiunea Pinocchio Vizate sunt jucariile contrafacute pentru a fi vandute de sarbatori
Vameșii români vor controla suplimentar transporturile de jucării/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor Autorității Vamale Române, pe final de an sunt importate mai mult de o treime din mărfurile contrafăcute care sunt destinate pieței interne sau tranzitează teritoriul național către alte state, creșterea datorându-se cererii ridicate cu ocazia sărbătorilor din luna decembrie, scrie News.ro.

În acest an, controalele vameșilor se vor concentra îndeosebi pe jucăriile contrafăcute, existând deja indicii că numărul acestora este în creștere considerabilă față de anii precedenți, potrivit datelor centralizate de la direcțiile regionale vamale.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Vamală Română va derula în luna decembrie „Operaţiunea Pinocchio”, care vizează controale extinse privind traficul de jucării contrafăcute. Lucrătorii Autorităţii Vamale Române vor desfăşura în luna decembrie ample controale pe segmentul importurilor de jucării, concentrându-se în principal pe identificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o perioadă a anului în care traficul acestor mărfuri creşte exponenţial”,  se spune într-un comunicat al AVR.

Motivul pentru care Autoritatea a decis să se concentreze pe jucării legat de faptul că, în primele luni ale acestui an, au fost reținute 250.000 suspecte de a fi contrafăcute, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

„Operațiunea Pinocchio” se va derula în toate birourile vamale de frontieră, însă controalele vor fi mult mai riguroase îndeosebi pe porțile de intrare ale mărfurilor care provin din China și Turcia, de unde în mod obișnuit procentajul de marfă contrafăcută este mai mare.

Să nu se înţeleagă greşit, aici nu vorbim despre toate jucăriile din China sau Turcia, ci doar de produsele care copiază integral branduri mai mult sau mai puţin consacrate, jucăriile care sunt nişte falsuri”, a precizat preşedintele AVR, Ion Cupă.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv pentru care vameșii români au decis să acorde o atenție deosebită jucăriilor de import este acela că cele contrafăcute, chiar dacă sunt mai ieftine, sunt de o calitate mai proastă și, uneori, pun în pericol sănătatea copiilor prin nerespectarea standardelor de calitate şi siguranţă.

La nivel financiar, prejudiciul nu se regăseşte doar în contabilitatea firmelor care comercializează produsele originale, ci şi în bugetul de stat, pentru că la finalul unui lanţ de comercializare a acestor produse falsificate sunt de multe ori persoane sau firme care fac evaziune, vând la negru”, a precizat Cupă.

ADVERTISEMENT

În derularea acestei operțiuni, AVR va colabora și cu vameșii din alte țări, întrucât importurile de jucării către țări ale UE sunt orientate în mod special către statele din vest, unde marja de profit este mai mare. „Operațiunea Pinocchio” a fost anunțată public de AVR cu speranță că măcar o parte din firmele care intenționau să introducă în țară jucării contrafăcute vor renunța la această intenție.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"N-am crezut asta!" Cum arată Maria Sharapova, la 4 ani de la retragere
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce două trenuri s-au ciocnit la Timpuri Noi
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Primele imagini cu Jador după eliminarea de la Survivor All Stars. Ce a...
Primele imagini cu Jador după eliminarea de la Survivor All Stars. Ce a făcut manelistul
Trăistariu își scrie testamentul. Cui îi lasă toată averea
Trăistariu își scrie testamentul. Cui îi lasă toată averea
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi