News

Vameșii lansează „Operațiunea Pinocchio”. Vizate sunt jucăriile contrafăcute pentru a fi vândute de sărbători

„Operațiunea Pinocchio” constă într-o serie de controale extinsă derulate de Autoritatea Vamală Română pentru depistarea jucăriilor contrafăcute.
26.11.2023 | 20:21
Vamesii lanseaza Operatiunea Pinocchio Vizate sunt jucariile contrafacute pentru a fi vandute de sarbatori
Vameșii români vor controla suplimentar transporturile de jucării/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor Autorității Vamale Române, pe final de an sunt importate mai mult de o treime din mărfurile contrafăcute care sunt destinate pieței interne sau tranzitează teritoriul național către alte state, creșterea datorându-se cererii ridicate cu ocazia sărbătorilor din luna decembrie, scrie News.ro.

În acest an, controalele vameșilor se vor concentra îndeosebi pe jucăriile contrafăcute, existând deja indicii că numărul acestora este în creștere considerabilă față de anii precedenți, potrivit datelor centralizate de la direcțiile regionale vamale.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Vamală Română va derula în luna decembrie „Operaţiunea Pinocchio”, care vizează controale extinse privind traficul de jucării contrafăcute. Lucrătorii Autorităţii Vamale Române vor desfăşura în luna decembrie ample controale pe segmentul importurilor de jucării, concentrându-se în principal pe identificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o perioadă a anului în care traficul acestor mărfuri creşte exponenţial”,  se spune într-un comunicat al AVR.

Motivul pentru care Autoritatea a decis să se concentreze pe jucării legat de faptul că, în primele luni ale acestui an, au fost reținute 250.000 suspecte de a fi contrafăcute, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

„Operațiunea Pinocchio” se va derula în toate birourile vamale de frontieră, însă controalele vor fi mult mai riguroase îndeosebi pe porțile de intrare ale mărfurilor care provin din China și Turcia, de unde în mod obișnuit procentajul de marfă contrafăcută este mai mare.

Să nu se înţeleagă greşit, aici nu vorbim despre toate jucăriile din China sau Turcia, ci doar de produsele care copiază integral branduri mai mult sau mai puţin consacrate, jucăriile care sunt nişte falsuri”, a precizat preşedintele AVR, Ion Cupă.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv pentru care vameșii români au decis să acorde o atenție deosebită jucăriilor de import este acela că cele contrafăcute, chiar dacă sunt mai ieftine, sunt de o calitate mai proastă și, uneori, pun în pericol sănătatea copiilor prin nerespectarea standardelor de calitate şi siguranţă.

La nivel financiar, prejudiciul nu se regăseşte doar în contabilitatea firmelor care comercializează produsele originale, ci şi în bugetul de stat, pentru că la finalul unui lanţ de comercializare a acestor produse falsificate sunt de multe ori persoane sau firme care fac evaziune, vând la negru”, a precizat Cupă.

ADVERTISEMENT

În derularea acestei operțiuni, AVR va colabora și cu vameșii din alte țări, întrucât importurile de jucării către țări ale UE sunt orientate în mod special către statele din vest, unde marja de profit este mai mare. „Operațiunea Pinocchio” a fost anunțată public de AVR cu speranță că măcar o parte din firmele care intenționau să introducă în țară jucării contrafăcute vor renunța la această intenție.

ADVERTISEMENT