Cea mai virulentă variantă HIV cunoscută științei a fost descoperită în Olanda, scrie publicația Financial Times.
Pacienții infectați cu ”varianta VB”, așa cum a fost denumită aceasta, au o încărcătură virală medie de aproximativ 4 ori mai mare decât cea obișnuită pentru infecția cu HIV și sistemul lor imunitar scade de două ori mai repede, expunându-i riscului de a dezvolta SIDA mai rapid.
Cercetătorii spun că acest lucru nu ar trebui să producă panică. Potrivit acestora, descoperirea oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care virușii precum cel din spatele Covid-19 pot evolua.
Oamenii de știință de la Universitatea Oxford, care au anunțat descoperirea împreună cu colegii lor olandezi, au spus că varianta VB nu este o amenințare pentru sănătatea publică, deoarece terapia antiretrovială (n.r. tratament anti-HIV) folosită în mod obișnuit pentru a trata persoanele cu HIV are o acțiune eficientă împotriva acesteia.
”Această variantă răspunde într-adevăr la tratamentele existente şi este în declin din 2010. Nu există niciun motiv să ne alarmăm”, a declarat Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului, publicat joi în revista Science.
Descoperirea din Olanda ar putea ajuta acum la o mai bună înţelegere a modului în care virusul HIV, care provoacă SIDA, atacă celulele.
Cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă de HIV, doar 4 dintre ele în afara Olandei (în Belgia şi Elveţia). Majoritatea erau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, de o vârstă similară cu persoanele infectate cu virusul în general.
În ultimii ani s-a constatat că virusul HIV este în continuă schimbare, astfel încât fiecare persoana infectată are o versiune uşor diferită, ceea ce în majoritatea cazurilor nu contează.
Pe de altă parte, varianta nou descoperită în Olanda are peste 500 de mutaţii.
”Descoperirea unei noi variante este normală, însă găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este. Cu atât mai puţin cu o virulenţă crescută”, a mai declarat Wymant.
Până în prezent, cercetătorii nu au putut explica ce mutaţii specifice ale variantei VB au cauzat virulenţa ridicată a acesteia sau prin ce mecanism. Oamenii de știință speră ca studiile viitoare să poată răspunde la aceste întrebări.
”Este vorba despre un avertisment, nu ar trebui să fim niciodată prea îndrăzneţi şi să presupunem că un virus va evolua pentru a deveni mai benign”, a adăugat Chris Wymant, o concluzie de interes în contextul dezbaterilor actuale despre COVID-19.
Wymant și colegii săi estimează că varianta a apărut în anii 1990 în Olanda și s-a răspândit rapid în anii 2000. Circulația sa a scăzut în jurul anului 2010 – probabil ca urmare a eforturilor țării de a reduce transmiterea HIV.
”Nu suntem prea îngrijorați de această nouă variantă”, spune și Meg Doherty, directorul programelor globale HIV, hepatită și infecții cu transmitere sexuală la Organizația Mondială a Sănătății.
Aceasta a adăugat că ”descoperirile echipei subliniază nevoia de pregătire și supraveghere din pandemie pentru a detecta, caracteriza și răspunde la noile versiuni de agenți patogeni”.