News

Varianta Omicron „e ca o rino-faringită pentru persoanele vaccinate”, spune managerul Spitalului „Victor Babeș”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, Simin Aysel Florescu, spune că infecția cu Omicron se va manifesta ca o rino-faringită, în cazul persoanelor vaccinate.
05.01.2022 | 12:08
Varianta Omicron e ca o rinofaringita pentru persoanele vaccinate spune managerul Spitalului Victor Babes
ADVERTISEMENT

Valul 5 al pandemiei și răspândirea variantei Omicron determină autoritățile și spitalele să facă pregătirile necesare pentru a face față numărului în creștere de îmbolnăviri. Simin Aysel Florescu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală, explică faptul că unitatea din subordinea sa va organiza o secție ATI cu 21 de paturi.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că infecția cu tulpina Omicron, în cazul persoanelor vaccinate, va fi asemănătoare cu răceala comună. De asemenea, ea subliniază faptul că încă nu există date suficiente legate de simptomele experimentate de către persoanele nevaccinate în cazul contractării acestei variante a coronavirusului, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Explicațiile specialiștilor despre infecția cu tulpina Omicron

Directorul medical de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, spune că experiența directă a specialiștilor români cu persoanele infectate cu varianta Omicron indică o serie de diferențe semnificative față de tulpina Delta.

Dr. Marinescu adaugă că persoanele cu Omicron prezintă transpirații abundente. În plus, în cazul infectărilor ușoare, pacienții pot prezenta febră, dureri de cap și în gât. În ceea ce privește cazurile grave, acolo pot apărea complicații la nivelul sistemului respirator.

ADVERTISEMENT

„Nu există o diferenţă semnificativă, este clar că este o variantă virală care se transmite foarte uşor, şi atunci persoanele active care interacţionează au şi probabilitatea cea mai mare de a se infecta. Asta e un lucru statistic, altfel oricine se poate infecta”, subliniază dr. Marinescu.

Dr. Simin Aysel Florescu mai spune că peste jumătate dintre persoanele care se au fost internate în ultima perioadă prezintă tulpina Omicron.

ADVERTISEMENT

„Am avut internați pacienții, deocamdată sunt mai mulți dintre cei care au venit din străinătate, deci cazuri de import dar încep să apară și cazurile locale se la acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internați sunt Omicron”, explică dr. Florescu.

Medicul mai spune că poate fi observată o creștere a incidenței cazurilor de infectare Omicron. Ea mai spune că institutul la care lucrează are posibilitatea de a stabili ce variante prezintă pacienții bolnavi. Cu toate acestea, ea subliniază că pot trece câteva zile sau chiar o săptămână până la stabilirea unui diagnostic de precizie.

ADVERTISEMENT

Mare parte dintre cazurile diagnosticate în prezent prezintă forme ușoare ale infecției. Cu toate acestea, dr. Simin Aysel Florescu subliniază că tind să apară și cazuri moderate sau chiar severe.

„Nu e mare lucru diferit față de delta, cel puțin deocamdată, doar faptul că mulți sunt dintre cei care au fost vaccinați, vorbesc de călători, aceștia aveau obligativitatea de vaccinare şi au venit cu manifestări de infecție de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe, ca o rinită, ca o rino-faringită clasică deocamdată, repet, la cei care sunt vaccinaţi, cei care călătoresc”, mai adaugă dr. Simin Aysel Florescu.

Doctorul atrage atenția că, în acest moment, există o serie de necunoscute legate de modul în care reacționează persoanele care nu au fost vaccinate împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT