News

Vârstă de pensionare redusă pentru unele categorii de salariați. Retragerea din activitate, posibilă și cu 15 ani mai devreme

19.04.2021 | 14:00
Varsta de pensionare redusa pentru unele categorii de salariati Retragerea din activitate posibila si cu 15 ani mai devreme
Parlamentul va dezbate reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă/ Foto: colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Legea pensiilor ar putea suferi modificări substanțiale în ce privește vârsta de pensionare, fiind vizate condițiile de retragere din activitate a persoanelor care au lucra în condiții deosebite de muncă.

Este vorba de așa-numita grupă a II-a de muncă, în care erau încadrate, până în 2001, persoanele care au lucrat în condiții vătămătoare, grele sau periculoase.

ADVERTISEMENT

Pentru condiții deosebite de muncă, în momentul de față legea prevede acordarea unui spor la vechime de patru luni pentru fiecare an muncit în aceste condiții, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001. Un nou proiect de lege prevede ca sporul la vechime să crească de la patru la cinci luni pentru fiecare an.

Vârsta de pensionare, o reducere mică doar în aparență

Proiectul este inițiat de către senatorul Ion-Cristinel Rujan și deputații Claudiu Manta și Mihai Weber, toți de la PSD. Cei trei propun modificarea articolului 18, litera a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite să fie redusă vârsta standard de pensionare cu cinci luni, față de patru cât prevede forma actuală a legii.

ADVERTISEMENT

Deși  la prima vedere nu pare o modificare substanțială pentru cei care lucrează în condiții deosebite, eventuala adoptare a proiectului de lege ar putea reduce consistent vârsta lor de pensionare. În momentul de față, dacă o persoană muncește în condiții deosebite timp de 30 de ani, vârsta sa de pensionare scade cu 10 ani față de vârsta standard. Cu luna în plus câștigată pentru fiecare an vechime, scăderea vârstei de pensionare va fi de 15 ani și 8 luni.

Cele cinci luni vor fi scăzute riguros din vârsta de pensionare chiar și pentru un singur an lucrat. De exemplu, pentru vechime în muncă de 5 ani, reducerea pentru condiții deosebite de muncă va fi de 2 ani și 3 luni, pentru 10 ani de 4 ani și 8  luni, pentru 15 ani de 7 ani și 3 luni, pentru 20 de ani de 9 ani și 8 luni, pentru 25 de ani de 12 ani și 3 luni.

ADVERTISEMENT

Proiectul i-ar avantaja și pe cei care au lucrat mai puțin în condiții deosebite de muncă, cea mai mare parte a vechimii fiind acumulată în condiții standard. Chiar și pentru un singur an de cotizare făcut în condiții deosebite, ei vor beneficia de reducerea de 5 luni a vârstei de pensionare.

Prin această modificare, dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare care reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă şi/sau în condiţii deosebite de muncă, sistemul public de pensii le recunoaşte astfel efectul nociv al acestor condiţii şi necesitatea ieşirii mai repede la pensie pentru limită de vârstă, în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite, reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, respectiv cu 15 ani şi 8 luni pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani realizat în condiţii deosebite”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Actualmente, cei care au lucrat mai puțin de 3 ani în aceste condiții nu beneficiază de nicio zi de reducere a vârstei la care pot ieși la pensie. De asemenea, reducerea se calculează rotunjit, fără menționarea lunilor, ci doar a anilor. De exemplu, scăderea de trei ani a vârstei de pensionare se acordă celor care au lucrat 9-11 ani în condiții deosebite, fără nicio diferențiere între cel care a lucrat nouă și cel care a muncit 11. Potrivit noului proiect, cel cu 9 ani va avea o scădere a vârstei de pensionare cu 4 ani și 3 luni, cel cu 10 va beneficia de o scădere cu 4 ani și 8 luni, iar pentru 11 ani vechime scăderea propusă este de 5 ani și 3 luni.

Care sunt condițiile deosebite de muncă

Potrivit legislației în vigoare, criteriile pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite sunt:

a) prezenta în mediul de muncă a noxelor profesionale fizice constand în zgomot, vibratii, unde electromagnetice, presiune, radiatii ionizante, radiatii calorice, radiatii laser de putere neprotejate, precum şi a noxelor profesionale chimice sau biologice, prevăzute în Normele generale de protecţie a muncii, care nu respecta limitele admise prevăzute în aceste norme;

b) răspunsul specific al organismului la agresiunea noxei profesionale, evidentiat prin indicatori de expunere şi/sau de efect biologic, stabiliti prin ordin al ministrului sănătăţii şi familiei;

c) morbiditatea, exprimata prin boli profesionale înregistrate la locul de muncă în ultimii 15 ani.

Proiectul nu conține referiri la categoria celor care au lucrat în condiții speciale de muncă, așa cum este numită acum grupa I  de muncă. Este vorba de persoanele care au lucrat în „condiții foarte grele, foarte vătămătoare și foarte periculoase de muncă”.  Pentru ei reducerea vârstei de pensionare este de 6 luni  pentru fiecare an lucrat în condițiile menționate.

ADVERTISEMENT