News

Venituri uriașe încasate de profesori, doar din meditații. Topul județelor unde se fac până la 5 mii de lei pe zi

În paralel cu salariile, unii profesori din România încasează venituri importante din meditațiile cu elevii. În unele cazuri vorbim de sume uriașe: 5 mii de lei pe zi.
31.10.2023 | 08:24
Venituri uriase incasate de profesori doar din meditatii Topul judetelor unde se fac pana la 5 mii de lei pe zi
Unii profesori din România încasează până la 5.000 de lei pe zi din meditații. Topul județelor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, subiectul legat de veniturile încasate de profesori din meditații a fost luat în vizor de reprezentanții Ministerului Educației. Există cazuri, în unele județe, unde dascălii fac până la 5.000 de lei pe zi.

Unii profesori din România încasează până la 5.000 de lei pe zi din meditații. Topul județelor

Teoretic, cei circa 240.000 de profesori care predau în școlile din România ar trebui să depună o declarație de interese pe propria răspundere în care să spună ce meditații fac și cu ce elevi.

ADVERTISEMENT

Dascălilor din România li se interzice să facă pregătire suplimentară cu copiii de la clasă. Nu le dă voie nici codul de etică. În plus, legea îi obligă să îşi declare veniturile suplimentare la ANAF.

În realitate, unii profesori o duc foarte bine și pot ajunge să încaseze până mii de lei pe zi din aceste meditații. Dascălii care pregătesc elevii în grup pentru examenele naționale încasează în jur de 2.000 de lei pe zi din meditaţii. Dacă vorbim de pregătirea pentru elevii care ajung la facultate, sumele pot ajunge chiar la 5.000 de lei pe zi, așadar 1.000 de euro, conform Observator News

ADVERTISEMENT

Sub 1.500 de profesori şi-au declarat veniturile în 2022 din meditații doar în Capitală. Suma totală s-ar ridica la circa 30 de milioane de lei. În topul județelor cu cele mai mari încasări, după Capitală, se află Timiş, Iaşi, Prahova şi Ilfov.

Cum vrea Ministerul Educației să scoată la suprafață meditațiile nefiscalizate. Declarația de interese care îi nemulțumește pe profesori

În această toamnă, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un ordin care cuprinde o declarație de interese. Toți profesorii care predau trebuie o completeze până la 31 decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Această declarația de interese trebuie să fie scrisă și depusă la școală. Astfel, cadrele didactice ar putea fi obligate să noteze şcoala de la care provin elevii pe care îi meditează.

”Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere. Ea cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează”, arată ordinul Ligiei Deca.

ADVERTISEMENT

Au apărut și reacții din partea dascălilor. Unii profesorii spun că sunt de acord să dea declarație de interese pe propria răspundere. Pe de altă parte, ei se întreabă de ce să îi treacă în ea pe toți elevii cu care fac meditații.

Mi se pare securistic. E ca și cum eu aș declara toți musafirii care intră la mine în casă”, spune Cristina Hopp, profesoară de limba română la Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, conform România Liberă.

ADVERTISEMENT
Tags: