News

Veniturile lui Nicolae Ciucă, ținta opoziției. Proiect pentru suspendarea pensiilor speciale primite de către demnitari

Un proiect de lege depus la Parlament vizează suspendarea plății pensiilor speciale pe perioada cât beneficiarii acestora ocupă funcții de demnitate publică.
04.04.2024 | 10:08
Veniturile lui Nicolae Ciuca tinta opozitiei Proiect pentru suspendarea pensiilor speciale primite de catre demnitari
Președintele CCR Marian Enache și președintele Senatului Nicolae Ciucă ar putea rămâne temporar fără pensii speciale/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Doi deputați de la Forța Dreptei, Bogdan-Alexandru Bola și Alexandru Kocsis-Cristea, au inițiat un proiect de lege prin care demnitarii nu vor mai primi pensii speciale pe durata exercitării unor funcții de demnitate publică. În acest interval, pensiile vor fi acordate doar la nivelul rezultat pe baza contribuțiilor la fondul de pensii din perioada activității profesionale.

Parlamentarii în funcție, fără pensii speciale

Printre cei vizați se află chiar liderul PNL, Nicolae Ciucă, beneficiar al unei pensii rezultate din cariera sa ofițer în Armată. De asemenea, un alt demnitar important din statul român care este vizat de proiect este chiar președintele Curții Constituționale, Marian Enache, ce încasează pensii speciale ca fost magistrat și ca fost parlamentar. Și alți judecători ai Curții ar putea intra sub incidența proiectului de lege, dacă va fi adoptat: Livia Stanciu, Cristian Deliorga și Bogdan Licu (foști magistrați), cărora li se adaugă și Varga Attila, fost deputat UDMR în mai multe legislaturi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, proiectul ar putea da fiori reci unor colegi din Parlament ai celor doi inițiatori care încasează pensii, de obicei tot foști militari de carieră precum Nicolae Ciucă, atât din Ministerul Apărării Naționale, cât și din Ministerul Afacerilor Interne. De exemplu, din MApN provin deputatul AUR Mircia Chelaru, fost șef al Statului Major General, și fostul ministru Eugen Bejinariu (PSD). Dintre foștii ofițeri MAI, pot fi menționați deputații Eugen Neață și Viorel Salan, ambii PSD.

Proiectul de lege semnat de Bola și Kocsis-Cristea modifică toate legile care reglementează diferite tipuri de pensii speciale, introducând o prevedere potrivit căreia, pe durata exercitării funcțiilor de demnitate publică, pensia primită va fi doar la nivelul rezultat din contributivitate, fără aportul suplimentar de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive, cei doi deputați FD evocă Decizia CCR 521/2023 care a permis în continuare cumularea pensiei cu salariul. Judecătorii Curții au argumentat că interzicerea acestui cumul ar fi o limitare a dreptului constituțional la muncă. O funcție de demnitate publică însă nu constituie o carieră profesională, în consecință limitarea cuantumului pensiei nu ar fi o încălcare a dreptului menționat.

Se poate observa că instanța de contencios constituțional nu a interzis posibilitatea stopării cumulului pensiei de serviciu cu o funcție de demnitate publică. Astfel, exercitarea unei funcții de demnitate publică nu reprezintă exercitarea dreptului fundamental la muncă, iar obținerea unei pensii de serviciu nu reprezintă exercitarea dreptului fundamental la pensie”, susțin cei doi.

ADVERTISEMENT

Descurajare pentru intrarea în politică

Ei se referă în mod special la pensiile magistraților afirmând că o asemenea restricție i-ar descuraja pe foștii procurori și judecători să se implice politic după retragerea din activitate, cu toate că ei primesc pensie specială tocmai pentru că, printre restricțiile impuse pe durata carierei, s-a aflat interdicția de a activa în politică. Deși nu este pomenită explicit, într-o asemenea situație se află deputatul PSD Simona-Maya Teodoriu, fost magistrat și fost judecător al Curții Constituționale.

Se va inhiba practica intrării în politică a unor persoane care au beneficiat de privilegii în considerarea restricțiilor avute”, se spune în expunerea de motive a proiectului. Însă modul în care este formulat proiectul nu va influența doar nivelul pensiilor pe care „specialii” le primesc în intervalul în care sunt miniștri sau parlamentari. Măsura vizează și aleșii locali întrucât și aceștia intră în categoria demnitarilor. De exemplu, un fost polițist care vrea să devină primar al comunei în care locuiește ar trebuie să ia în calcul faptul că, pe durata mandatului, cuantumul pensiei va fi mai mic.

ADVERTISEMENT

Proiectul mai are o prevedere care se referă la toți beneficiarii de pensii speciale, indiferent dacă sunt demnitari sau nu. Este vorba de plata de contribuții de sănătate pentru partea din pensie care depășește nivelul pensiei rezultat din contributivitate.

ADVERTISEMENT