News

Veste bună de la Guvern! Părinții elevilor care învață online vor primi bani să stea acasă să-și supravegheze copiii

17.08.2020 | 13:18
Veste buna de la Guvern Parintii elevilor care invata online vor primi bani sa stea acasa sasi supravegheze copiii
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care unul dintre părinții copiilor care trebuie să învețe doar online va putea sta acasă urmând să primească 75% din salariul de bază.

Ludovic Orban a spus că se vor adopta o serie de măsuri pentru facilitarea învățământului online, una dintre ele fiind alocarea printr-o ordonanță de urgență a 175.000.000 de euro pentru autoritățile locale pentru a achiziționa tablete, măști, dezinfectanți și alte materiale de protecție.

ADVERTISEMENT

Mai pregătim o ordonanță de urgență ca acolo unde se suspendă orele pentru o perioadă de timp, să plătim 75% din salariu pentru un părinte, dar numai acolo unde se  vor suspenda cursurile”, a spus Orban.

El a precizat că Guvernul va finaliza săptămâna aceasta achiziția a 250.000 de tablete și, în curând, vor fi lansate și manuale 3D pentru învățământul online.

ADVERTISEMENT

Veste bună de la Guvern: Banii primiți pot ajunge la cel mult 193 de lei pe zi

Suma plătită pentru părintele care stă acasă cu copiii nu poate depăși 75% din salariul mediu brut.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată (…) se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se arată în proiectul de OUG consultat de edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Din această indemnizație se reține contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi contribuția asiguratoria pentru muncă.

Salariul mediu brut utilizat în 2020 la fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 5.420 de lei, însemnând 258 de lei pe zi, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare. Asta ar însemna că suma maximă ce poate fi primită de un părinte este de 193 de lei pe zi.

ADVERTISEMENT

Proiectul de urgență prevede că zilele libere se acordă părinților atunci când au copii cu vârstă de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități de până la 26 de ani. De această măsură poate beneficia un  singur părinte, nu amândoi.

Zilele libere vor fi obținute prin cerere depusă la angajator, iar acesta va cere decontarea sumelor la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă județene.

ADVERTISEMENT