ADVERTISEMENT
News

Veste bună de la Suceava. Câte cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore: “Focarul e pe terminate”

Autor: Flaviu Popa | 02.05.2020 | 21:17
Veste bună de la Suceava. Câte cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore:
Celulele nazale sunt cele mai vulnerabile în fața coronavirusului. Sursa foto: CNN

Profesorul Alexandru Rafila a dat o veste bună românilor, afirmând că situația de la Suceava revine sub control. De asemenea, Rafila a vorbit, din nou, despre Remdesivir, cel mai controversat medicament al momentului. Americanii și japonezii au aprobat folosirea medicamentului, cu efecte bune împotriva Covid-19, însă Organizația Mondială a Sănătății a „scăpat” un document prin care anunța că medicamentul e inutil.

ADVERTISEMENT

La Suceava lucrurile revin sub control

Cel mai mare focar de infecție din România, cu peste 2000 de cazuri, Suceava, ar putea scăpa de acest statut în viitorul apropiat, conform profesorului Rafila. „La Suceava nu știu dacă au mai fost raportate 1-2 cazuri în ultimele 24 de ore. Numărul de cazuri noi care apar la Suceava e mic, focarul merge spre punctul final”, a declarat Rafila la Digi 24.

Remdesivir, salvarea omenirii?

Alexandru Rafila a comentat evoluția pe plan mondial a utilizării de Remdesivir în cazurile de coronavirus. Expertul nu s-a pronunțat 100% în favoarea acestui medicament.

ADVERTISEMENT

E o terapie care inhibă multiplicarea virusului, blochează o enzimă care este cea care permite replicarea acidului nucleic viral. E un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratament cu virusul Ebola, a fost încercat în alte tipuri de coronavirus. Acum e testat pentru introducerea ca și terapie în infecția cu noul coronavirus.

Lucrurile au mers pe repede înainte în ultima perioadă, și noi desfășurăm două studii. Datele sunt contradictorii. Timpul va demonstra dacă e un tratament minune. Sunt multe implicații politice, economice”, a punctat Rafila.

ADVERTISEMENT

Remdesivir, antiviralul „minune” prezentat inclusiv de președintele Donald Trump drept salvarea în plină epidemie de coronavirus, a fost inclus de Agenția Europeană pentru Medicamente pe lista celor aflate în revizuire continuă.

Americanii și japonezii au mers mai departe și au aprobat folosirea medicamentului, care ar fi avut rezultate excelente într-un centru din Chicago, unde a vindecat 111 de oameni din 113 grav bolnavi aflați la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un document „scăpat” de OMS a arătat o situație nedorită. Dintr-un total de 237 de pacienți tratați cu Remdesivir, 158 de persoane au primit medicamentul, în timp ce 18 persoane au manifestat efecte secundare nedorite.

Măsurile de relaxare în viziunea lui Rafila

De asemenea, expertul a vorbit și despre relaxarea măsurilor de izolare după 15 mai. „Se va generaliza măsurarea temperaturii angajaților la sosire. E ușor de făcut, nu e costisitoare. Chiar dacă vor exista niște accidente, că există persoane cu alte afecțiuni, aceste lucruri se pot rezolva. Soluția e una singură, decalarea programului de lucru. Oamenii încep în 6.30-9.30, fragmentarea orelor de începere și implicit a celor de terminare. Suplimentarea transportului de suprafață.

ADVERTISEMENT

E un câștig faptul că lumea a învățat să se spele pe mâini. Pregătirea fiecărui sector e o problemă. Terasele oferă un spațiu în care protecția poate fi organizată dacă există distanțare între mese”, a punctat Rafila.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!