News

Ultima oră. Tratamentul “minune” împotriva COVID – ineficient! Vești proaste de la OMS

23.04.2020 | 20:53
Ultima ora Tratamentul minune impotriva COVID  ineficient Vesti proaste de la OMS
ADVERTISEMENT

Faimosul medicament Remdesivir, cel care ar trebui să distrugă definitiv Covid-19, ar fi dezamăgit crunt în primele testări. Dezvăluirea a fost „scăpată” de fapt de către Organizația Mondială a Sănătății pe internet.

Tratamentul minune, ineficient

Lumea medicală, dar și specialiștii din România, erau extrem de bucuroși zilele trecute, după ce Remdesivir, un medicament minune ce ar fi vindecat 111 oameni dintr-un eșantion de 113 persoane ar urma să fie disponibil la scară largă.

ADVERTISEMENT

Informațiile au fost făcute publice de către compania care a dezvoltat medicamentul, Gilead Sciences, și aparent toți oamenii care ar fi primit Remdesivir erau în stare gravă, intubați la terapie intensivă.

Din păcate, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat din greșeală, a demontat această teorie, conform Financial Times.

ADVERTISEMENT

Remdesivir, un medicament creat de Gilead Sciences din SUA a fost testat pe un grup de persoane din China și nu a avut niciun efect, conform OMS.

Dintr-un total de 237 de pacienți, 158 de persoane au primit medicamentul, în timp ce 18 persoane au manifestat efecte secundare nedorite, un alt aspect nebănuit de cei care vedeau în Remdesivir o salvare.

ADVERTISEMENT

OMS susține că documentul din care reiese informația dezvăluită a fost publicat din eroare pe internet. În replică, compania Gilead susține că documentul e interpretabil și nu relevă realitatea.

„Extrem de important, pentru că studiul a fost terminat înainte de termen din cauza numărului mic de persoane care au participat, nu au putut fi trase concluzii evidente care să satisfacă pe toată lumea. Astfel de studii nu sunt concludente, deși există informații care ar demonstra potențialul medicamentului remdesivir, în special în cazul persoanelor tratate în faza incipientă a bolii”, este menționat în documentul care demontează remediul minune.

ADVERTISEMENT

Anunțul este în contradicție cu informațiile inițiale cu care se lăuda Gilead, conform cărora bolnavii aflați la terapie intensivă vor fi ajutați în masă de acest medicament.

Acțiunile companiei la bursă au căzut cu 5% după ce OMS a „scăpat documentul” on-line. Incidentul vine în plină pandemie de coronavirus, în momentul în care multă lume așteaptă un medicament eficient împotriva Covid-19.

Inițial, un studiu al Universității din Chicago a impulsionat investitorii care au cumpărat masiv acțiuni în cadrul companiei. „Studiul”, care a fost citat inclusiv de ministrul Nelu Tătaru.  Din păcate, se pare că celebrele studii prin care Gilead se laudă că au vindecat 111 de persoane dintr-un total de 113 ar fi fost irelevante și nu au respectat protocoalele științifice.

În aceste condiții, cei care își puneau speranța în Remdesivir vor fi dezamăgiți, așa cum s-a întâmplat și când s-a dovedit că faimosul medicament anti-Malarie nu este eficient.

ADVERTISEMENT