ADVERTISEMENT
News

Veste bună pentru mii de polițiști. Motivul pentru care vor avea pensii mai mari

Autor: Robert Cristea | 07.05.2021 | 16:37
Veste bună pentru mii de polițiști. Motivul pentru care vor avea pensii mai mari
Veste bună pentru mii de polițiști. Motivul pentru care vor avea pensii mai mari. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Veste bună pentru mii de polițiști. Aceștia pot avea pensii mai mari după ce Curtea Constituţională a admis o excepţie prin care noii agenți de poliție vor fi încadrați în câmpul muncii în funcție de vechime.

ADVERTISEMENT

În urma acestei schimbări, anii de școală vor fi considerați ani-vechime, potrivit Realitatea Plus. Anii de studiu vor fi transformați în ani în câmpul muncii, iar agenții de poliție vor ieși de pe băncile școlii cu vechime.

Trebuie precizat clar că această decizie nu ar putea influența pensionarea mai rapidă. Anii de școală vor fi calculați doar după ce polițiștii vor împlini vârsta legală de pensionare și condițiile de vechime. Abia în acel moment se aplică modificarea făcută de Curtea Constituţională

Veste bună pentru mii de polițiști. Anii de școală vor fi considerați vechime în câmpul muncii

”Dacă, astăzi, eu îndeplinesc toate condițiile de pensionare, adică am tot ceea ce înseamnă vechime și vârstă, atunci la tot ce înseamnă vechimea pe care am acumulat-o până astăzi, mi se adaugă și acea perioadă pe care am petrecut-o în școală”, a explicat Florin Vîlnei, președintele Federației Naționale a Polițiștilor, SedLex, conform Realitatea.net.

ADVERTISEMENT

Mii de politiști și-au depus actele de pensionare, de la începutul anului. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți dintre ei se tem că legea pensiilor militare ar putea fi schimbată de Guvern.

Legea permite ca un polițist care are doar 47 de ani să iasă la pensie dacă îndeplinește condițiile de vechime în profesie.

În 2020, aproape 8.000 de angajați s-au pensionat, dublu față de ieșirile din sistem pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019. Datele oficiale ale ministerului de Interne arată că, la început de 2021, deficitul de personal ajunsese la 20 la sută.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează că sistemul rămâne fără oameni experimentați și că în locul lor vor ajunge să lucreze polițiști școliți precar, iar asta va însemna tot mai multe misiuni ratate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT