News

Veste bună pentru milioane de români înainte de Paște. Vor plăti mai puțin la gaze și energie electrică

Milioane de români au primit vestea bună din partea ministrului energiei Sebastian Burduja, care le promite că vor plăti de acum înainte bani mai puțini la facturi.
09.04.2024 | 07:16
Veste buna pentru milioane de romani inainte de Paste Vor plati mai putin la gaze si energie electrica
Veste bună pentru milioane de români înainte de Paște. Vor plăti mai puțin la gaze și energie electrică
ADVERTISEMENT

Ministrul a comentat, din nou, posibilitatea ca plafoanele pentru facturile la energie și gaze să fie modificate. Drept răspuns, Sebastian Burduja a transmis că Guvernul a decis să facă noi ajustări și să se asigure că facturile din această primăvară vor fi și mai mici. Lucru de altfel logic din moment ce a trecut frigul și oamenii vor consuma, implicit, mai puțin.

Veste bună pentru milioane de români înainte de Paște, referitor la facturi

“În acest moment nu. Evaluăm efectele actului normativ pe care abia l-am adoptat şi care, aşa cum v-am spus, va duce la facturi scăzute pentru foarte mulţi români. Important este că preţurile în facturi sunt la fel sau scad. Pentru foarte mulţi români, mai ales la gaze, cu siguranţă vor exista scăderi pe care le vor constata de luna viitoare.

ADVERTISEMENT

La energie electrică mai ales pentru cei care au un plafon mai mare, cel de 1,3 lei pe KWh, care este peste plafonul pe care îl vedem în momentul ăsta pe piaţă”, a declarat Sebastian Burduja. Ministrul energiei a explicat că nu furnizor important nu cumpără toată cantitatea de energie electrică de care are nevoie doar de pe piață.

Așadar, acesta diverse contracte și angajamente care determină prețul mediu lunar al energiei. Guvernul României aprobase la final de lună martie 2024 OUG 27/2002 care elimina taxa pe soare pentru prosumatori și actualiza o schemă de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale.

ADVERTISEMENT

În principiu această schemă ar trebui să ducă la scăderea prețurilor pentru următoarele 12 luni. “Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale.

Românii vor plăti mai puțin la gaze și energie electrică de Paște

Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”, era precizat într-un comunicat oficial al ministerului, conform Agerpres. Nu este pentru prima oară când Sebastian Burduja le transmite oamenilor că nu au motive de îngrijorare pentru plata facturilor în 2024.

ADVERTISEMENT

”Cu siguranță schema de plafonare-compensare nu se va schimba și facturile românilor nu se vor modifica. Eventual se pot ieftini. De ce spun asta? Pentru că pe piața liberă, în special la gaze, prețurile au scăzut. Plafonul este un nivel maxim, 0,31 lei Megawatt/oră și pot constata românii și astăzi că sunt furnizori care deja facturează sub acest plafon în jur de 0,24 – 0,26”, explicat ministrul în decembrie 2023.

Același lucru în promitea și premierul Marcel Ciolacu, cel care vorbește despre o plafonare a facturilor cel puțin până în 2025, când va trece anul electoral 2024. Așadar, românii nu trebuie să-și facă griji pentru că nu vor avea bani pentru plata facturilor cel puțin în acest an și se pot concentra la lucruri mai importante.

ADVERTISEMENT

”Le-am promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus şi modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor. Este normal să ţinem cont de tendinţa de reducere a preţurilor la energie şi gaze la nivel european”, a explicat premierul în ultima ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT
Tags: