Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, face un anunț important în legătură cu polițele RCA din România. Vestea este excelentă pentru șoferi.
La finalul anului trecut, pe 28 decembrie, Executivul a adoptat un normativ care prevedea prelungirea cu încă trei luni a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători până la data de 31 martie 2024.
Guvernul dorește acum să mențină această practică. Marți seara, ministrul finanțelor, Marcel Boloş, a anunţat că s-a decis ca plafonarea tarifelor la polițele RCA să fie extinsă. Actuala măsură expira la finele lui martie.
”Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8% (echivalentul ratei prognozate a inflației).
Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă”, scrie oficialul, pe pagina sa de socializare.
Proiectul de HG de prelungire a tarifelor maximale RCA prevede extinderea măsurii cu încă trei luni până la 30 iunie 2024. Actul normativ ar putea fi aprobat în ședința de guvern de joi, 28 martie.
În Nota de Fundamentare se arată că decizia este motivată de faptul că în perioada ianuarie – martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat. Asta înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2.600 de astfel de asigurați, notează economica.net.
”Se prelungește perioada de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1192 din 29 decembrie 2023, până la data de 30 iunie 2024”, se arată în HG.
În nota de fundamentare se mai arată că, în piața asigurărilor RCA din România, se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor pentru anumite categorii de asigurați. De asemenea, ”există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență”.