Executivul a adoptat în ședința de joi, 5 octombrie 2023, un act normativ care prevede prelungirea cu trei luni, până pe 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor plafonate când vine vorba de asigurare RCA. aceste tarife sunt practicate deja de asiguratori de la 28 februarie 2023.
„În contextul în care sute de mii de șoferi rămân fără polițe la finalul anului, era vitală protejarea consumatorilor și menținerea accesibilității asigurărilor auto. Tarifele RCA pot varia semnificativ de la o companie de asigurări la alta, iar uneori aceste tarife pot deveni prohibitiv de mari pentru șoferii cu venituri mai mici.
Plafonarea tarifelor asigură că RCA rămâne accesibilă pentru toți șoferii, ceea ce este esențial pentru asigurarea siguranței rutiere. Gândiți-vă că sunt aproximativ 800.000 de mașini pentru care din 8 decembrie este nevoie de asigurare nouă. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu se lua această decizie, de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023?
Aceasta cu atât mai mult în contextul în care suntem țara care este pe primul loc în topul negativ al țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente și cei mai mulți morți pe șosele, pe cap de locuitor”, a transmis ministrul finanțelor Marcel Boloș pe Facebook.
Informația a fost confirmată inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, cel care consideră că măsura e justificată. Marcel Ciolacu nu vrea ca șoferii să fie nevoiți să suporte din propriul buzunar eventualele creșteri tarifare ale polițelor RCA când vin sărbătorile de iarnă.
”Aprobăm astăzi şi proiectul de hotărâre prin care prelungim, până la finalul anului, plafonarea tarifelor RCA, este o decizie justificată fiindcă actuala plafonare a tarifelor RCA expiră pe 10 octombrie. Dacă nu continuăm plafonarea, vor creştere tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă”, a explicat Marcel Ciolacu.
În urmă cu 24 de ore, în direct la Prima News, Valentin Ionescu, cel care este director general în cadrul sectorului de Asigurări şi Reasigurări din cadrul ASF, cerea ca și trotinetele să aibă nevoie de poliță RCA, în timp ce Guvernul vrea să monteze camere de supraveghere.
Potrivit statisticilor cam 3 milioane de șoferi români circulă fără poliță RCA, deci nu respectă legea, în speranța că nu vor fi prinși niciodată. ”Aş vrea să punctez câteva dintre cele mai importante cum ar fi posibilitatea suspendării poliţei RCA, dar numai în anumite condiţii, ca să nu ne trezim cu abuzuri din partea unor persoane, în sensul că această suspendare se va putea face printr-o dovadă a suspendării sau suspendarea circulaţiei autovehiculului care are această poliţă RCA pe perioada care solicită, urmând ca după această perioadă poliţa să reintre în vigoare, dar prelungit cu perioada suspendată.
Vorbim în general de posibilitatea suspendării care a fi utilă pentru transportatori, pentru persoane juridice. În orice situaţie trebuie dovedit că acel autovehicul e într-un spaţiu privat şi că nu mai poate fi pus în circulaţie. Poate fi şi într-o parcare, dar nu va putea circula pe drumurile publice”, a declarat Valentin Ionescu.