News

Veste bună pentru părinții cu copii pofticioși. Magazinele, obligate să aibă o casă de marcat fără dulciuri și sucuri

Familiile cu copii mici primesc o mână de ajutor după ce în Camera Deputaților a fost adoptat un proiect de lege care are legătură cu supermarketurile.
12.10.2023 | 07:55
Veste buna pentru parintii cu copii pofticiosi Magazinele obligate sa aiba o casa de marcat fara dulciuri si sucuri
Veste bună pentru părinții cu copii pofticioși. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact, magazinele mari vor fi obligate să monteze case de marcat speciale pentru familiile cu copii mici. Proiectul a fost inițiat de UDMR și vine în sprijinul familiilor, astfel că supermarketurile vor fi obligate să aibă cel puțin o casă de marcat unde să nu fie expuse dulciuri, bomboane, chipsuri sau băuturi răcoritoare.

Familiile cu copii mici primesc o mână de ajutor

Aceste case pot fi folosite doar de către familiile care sunt însoțite de copii. Logica UDMR va fi cu siguranță înțeleasă cel mai bine de părinții care au odrasle pofticioase, care atunci când văd pe rafturi dulciuri sau sucuri vor neapărat ca părinții să le cumpere. Așadar, UDMR consideră că dacă ispita dispare, experiența părinților în magazin va fi mai plăcută.

ADVERTISEMENT

”Scopul propunerii legislative este de a proteja copiii de expunerea la dulciuri şi la alimente nesănătoase plasate pe rafturile din apropierea caselor de marcat, evitând, astfel, situaţiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse. Orice părinte cu copii mici ştie cât de dificil este să le explici acestora că nu pot consuma cantităţi excesive de dulciuri.

În 2019 am iniţiat această propunere legislativă, iar astăzi a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, susține Benko Erika, iniţiatorul proiectului de lege. ”Adesea, părinţii se confruntă cu multe provocări în timpul activităţilor lor zilnice, inclusiv la cumpărături.

ADVERTISEMENT

Comercianţii folosesc toate mijloacele de marketing pentru a-şi promova produsele, iar deseori copiii sunt publicul ţintă. Scopul nostru este să creştem familii şi copii sănătoşi în această ţară”, a completat deputatul UDMR Csep Eva-Andrea. Proiectul de lege va merge acum către promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

În urmă cu șase luni, parlamentarii AUR, dar și senatorul Diana Șoșoacă, cereau printr-un proiect de lege ca supermarketurile să fie închise duminica. Magazinele erau atunci acuzate că pun presiune asupra furnizorilor și au efecte negative în general asupra calității locurilor de muncă și asupra protecției mediului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, prin faptul că sunt deschise și duminica, de dimineața până seara, supermarketurile ar face concurență neloială fermierilor sau producătorilor locali, care nu au unde să-și vândă marfa în ultima zi a săptămânii. ”Totul pentru a-și vinde produsele fie în cadrul spațiilor din zona magazinelor, piețelor sau din afara acestor zone, unde este autorizată desfacerea produselor alimentare și agroalimentare proaspete, produselor congelate sau conservate”, se arată în proiectul de lege.

Cei care doreau închiderea supermarketurilor sunt Diana Șoșoacă, Ciubuc Ciprian, Daniel Rusu, Aelenei Dănuț, Ana Maria Gabriela, Lasca Mihai, Daoeasă Mircea și Stoica Ciprian, majoritatea foști sau actuali membri AUR. Dacă acest proiect legislativ ar fi trecut, magazinele mari ar fi fost închise în zilele de duminică.

ADVERTISEMENT

Mai mult, inițiatorii doreau ca magazinele mari să fie scoase în afara orașelor, la cel puțin 5 kilometri. Reprezentanții supermarketurilor anunțau atunci că propunerea legislativă nu are nicio logică, pentru că ar duce la concedieri masive și la pierderi semnificative la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT