News

Veste importantă pentru milioane de românii. Ce se întâmplă cu contribuția la pensia privată

Propunere legislativă privind Pilonul II de pensii. Câți români sunt vizați de această schimbare și de când s-ar putea aplica
16.04.2024 | 08:13
Veste importanta pentru milioane de romanii Ce se intampla cu contributia la pensia privata
Inițiativă legislativă. Creșterea contribuției la Pilonul II de pensii până la 10%. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Milioane de români sunt vizați de o schimbare importantă în ceea ce privește veniturile lunare ale vârstnicilor. Conform unei propuneri legislative, aportul la Pilonul II de pensii ar putea să înregistreze o creștere până la 10%.

Creștere progresivă la Pilonul II de pensii

În conformitate cu un comunicat emis de Uniunea Salvați România, în lumina faptului că obiectivul principal al Pilonului II este de a furniza pensionarilor un beneficiu suplimentar față de pensia de stat, inițiativa presupune o creștere graduală a ratei de contribuție cu 1% în fiecare an, începând cu 1 ianuarie, până la atingerea pragului de 10%, astfel facilitând o tranziție “adecvată” și “sustenabilă”.

ADVERTISEMENT

„Astfel, nu va exista un şoc economic în această tranziţie şi ea va intra în mod natural în schema de pensii naţională”, se arată în comunicatul emis de USR.

În același context, autorul proiectului argumentează că, pe o perioadă mai îndelungată, această măsură va reduce și povara statului asupra sistemului de pensii.

ADVERTISEMENT

„Sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiţie, cu un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionare, asigurând un trai decent.

În acelaşi timp, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului, care va trebui să aibă grijă de o populaţie în vârstă din ce în ce mai numeroasă”, a precizat senatorul USR Cristi Berea.

ADVERTISEMENT

Pensiile românilor cresc și din 2025

Inițiatorul consideră că, dacă fondurile acumulate prin Pilonul II ar fi fost păstrate “sub saltea” sau în depozite bancare, valoarea lor ar fi fost mult mai mică.

„Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilonul II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB estimat la nivelul anului 2023, faţă de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistica din 2021, cea mai recentă disponibilă), ceea ce înseamnă că Pilonul II în România este de zece ori mai puţin dezvoltat decât sistemele similare din ţările membre OCDE. Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanţa ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât şi sustenabile”, a evidenţiat USR.

ADVERTISEMENT

Conform Legii privind pensiile din 2024, românii vor experimenta o creștere suplimentară a pensiilor începând cu 1 septembrie 2024. Această legislație prevede, de asemenea, cel puțin două majorări pe an, astfel încât pensiile românilor vor fi majorate și în luna ianuarie a anului 2025, conform prevederilor legale.

Șeful CNPP, Daniel Baciu, a subliniat această specificație, menționând că, începând cu data de 1 ianuarie 2025, majorarea va fi ajustată în funcție de estimările privind inflația, dar și printr-un procent de cel puțin 50% din creșterea salariului brut mediu.

În urma modificărilor aduse de Legea privind pensiile din 2024, calculul majorărilor se va face în funcție de inflație, potrivit declarațiilor șefului CNPP.

ADVERTISEMENT