News

Veste proastă pentru acești pensionari. Nu vor primi niciun ban în plus la recalcularea din septembrie

Acești pensionari primesc o veste proastă. Ei nu vor beneficia de majorare în urma recalculării pensiilor, în luna septembrie.
16.01.2024 | 07:17
Veste proasta pentru acesti pensionari Nu vor primi niciun ban in plus la recalcularea din septembrie
Veste proastă pentru acești pensionari. colaj Fanatik/ Foto Hepta/Facebook
ADVERTISEMENT

Veste proastă pentru acești pensionari. Ei nu vor beneficia de majorarea din septembrie, în urma recalculării. Totodată, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că nici majorarea de 13,8 la sută nu se aplică tuturor.

Veste proastă pentru acești pensionari

De la începutul lunii ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a ajuns la 2.032 de lei de la 1.785 de lei, în urma indexării cu 13,8 la sută. Pe taloanele de pensie din prima lună a acestui an apare noua valoare a punctului de pensie.

ADVERTISEMENT

Însă, nu toți românii au beneficiat de această creștere. Vorbim de pensionarii speciali, ale căror indemnizații sunt protejate de anumite norme, care prevăd ca acestea să nu fie actualizate cu rata anuală a inflației.

De asemenea, nu vor beneficia de majorare liberii profesioniști sau cei care s-au pensionat în urma activităților artistice, așa cum a specificat șeful Casei Naționale de Pensii, la România TV. În această categorie intrp și cei care urmau să pensii de urmaș pentru că au fost persecutați din motive etnice.

ADVERTISEMENT

„Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 154/2021. Drepturile stabilite potrivit art. 3^1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025”, arată Casa de Pensii.

Cine sunt cei care nu vor beneficia de majorare în septembrie

Mai mult, peste două milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la recalcularea din septembrie. Este vorba despre românii care au muncit mai puțini ani, de exemplu între 15 și 25 de ani, conform noii legi.

ADVERTISEMENT

Profesorul Anton Hadăr a oferit exemplul unui mecanic utilaj în industria textilă, cu un stagiu de 15 ani și 28 de zile. Acesta a explicat de ce într-un astfel de caz nu va fi aplicată nicio majorare în toamna lui 2024.

„A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne. Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani. Știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate.

ADVERTISEMENT

Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a declarat acesta la Antena 3.

 

 

ADVERTISEMENT