News

Anunț important pentru milioane de pensionari din România. E obligatoriu să scrie asta pe talonul de pensie. Așa aveți garanția că primiți pensia mărită cu 13,8%

Șeful Casei de Pensii a explicat cum se pot asigura pensionarii că au primit majorarea de 13,8% de la 1 ianuarie. Ce trebuie să scrie pe talon
14.01.2024 | 11:50
Anunt important pentru milioane de pensionari din Romania E obligatoriu sa scrie asta pe talonul de pensie Asa aveti garantia ca primiti pensia marita cu 138
Majorarea punctului de pensie, vizibilă pe taloanele din ianuarie Sursa foto: Facebook Daniel Baciu
ADVERTISEMENT

Daniel Baciu a explicat faptul că, pe taloanele de pensie din luna ianuarie 2024 apare noua valoare a punctului de pensie. Acesta a crescut de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, după indexarea pensiilor cu 13,8%.

Anunț important pentru milioane de pensionari din România

Astfel, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pensionarii pot vedea foarte simplu că într-adevăr pensia pe care o primesc a fost majorată odată cu prima zi a anului în curs.

ADVERTISEMENT

“Și profit pentru că văd că aveți aici și taloanele, taloanele pregătite cu noul punct de pensie majorat. Este vorba de luna ianuarie 2024 și se vede foarte clar valoarea punctului de pensie, în valoare de 2.032 începând cu 1 ianuarie.

Practic s-a mărit valoarea punctului de pensie de la 1.785 la 2.032 de lei.

Și indemnizația socială minimă a urmat același proces de indexare de 13,8%, astfel că a crescut de la valoarea de 1.125 de lei la 1.281 de lei”, a declarat șeful CNPP la România TV.

ADVERTISEMENT

Există totuși unele pensii care nu au fost majorate cu 13,8% și care nu vor fi actualizate cu rata anuală a inflației. Pensionarii speciali nu vor primi această majorare cu excepția judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, nu vor beneficia de majorări nici cei care iau pensii pentru activitatea artistică sau pentru că au fost liberi profesioniști sau cei care trebuie să primească pensie de urmaș pentru că au fost persecutați din motive etnice.

ADVERTISEMENT

“Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu  începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 154/2021, drepturile stabilite potrivit art. 3^1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025”, a anunțat Casa de Pensii.

Cu excepția categoriilor de pensionari menționați, toți pensionarii din sistemul public, inclusiv cei care primesc indemnizație socială, primesc bani în plus la pensie. Pensiile de urmaș sau pensiile de invaliditate au crescut tot cu 13,8%.

ADVERTISEMENT