News

Veste proastă pentru români. Dobânzile vor crește în continuare: ”Din păcate nu putem să nu le mărim”

Banca Națională a României anunță că dobânzile vor crește în continuare, în raport cu inflația, fără ca cineva să poată controla acest fenomen.
10.10.2022 | 19:37
Veste proasta pentru romani Dobanzile vor creste in continuare Din pacate nu putem sa nu le marim
Dobânzi în creștere. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a oferit o serie de explicații pentru ca românii să înțeleagă mai bine situația.

Dobânzile vor crește în continuare în România

“A crescut (dobânda cheie – n.r.) pentru că a crescut inflaţia mai mult decât ne aşteptam şi am văzut această creştere. Cumva în trimestrul al IV-lea al acestui an ar fi trebuit sau am fi vrut să intrăm pe o uşoară traiectorie descendentă.

ADVERTISEMENT

Nu este încă momentul unei traiectorii descendente, indiferent că este uşoară sau nu. Probabil acest episod se va muta spre anul viitor. Atâta vreme cât creşte inflaţia din păcate nu putem să nu creştem dobânzile. Sau nu pot să nu crească dobânzile.

Ele sunt condiţionate de creşterea inflaţiei şi sunt răspunsul la creşterea inflaţiei. Sigur că e un efort şi ne preocupă această îngrijorare pe care o creează creşterea dobânzilor, mai ales asupra Robor-ului şi IRCC-ului, care implicit determină creşterea ratelor.

ADVERTISEMENT

Şi Banca Naţională a fost preocupată de această chestiune, nu numai prin empatia şi compasiunea pe care o avem faţă de situaţie ci prin pregătirea persoanelor care au asemenea rate că urmează o perioadă a dobânzilor mari. Puteam să creştem mai abrupt dobânda“, a transmis Dan Suciu la Digi 24.

Specialistul a remarcat cum în alte țări precum Ungaria, Polonia sau Cehia dobânda a crescut foarte brusc și abrupt.

ADVERTISEMENT

”Ţările cu care ne cumpărăm în mod obişnuit au crescut dobânzile de la 0 la începutul anului la 13% în Ungaria, 7% în Polonia şi Cehia, deci mai mari aceste dobânzi ca dobânda din România, pe inflaţii uşor mai mari şi acolo, dar dobânzile au crescut mult mai mult şi mai brusc.

Noi am încercat să facem lucrurile mai treptat, mai temperat, mai bine dozat şi în ideea de a pregăti oamenii să nu aibă un şoc în creşterea ratelor, aşa cum s-a întâmplat cu şocul, dacă vă amintiţi, al francul elveţian”, a completat Dan Suciu.

ADVERTISEMENT

În concluzie, reprezentantul BNR a anunțat că va urma o perioadă de dobânzi relativ normale, însă dobânzile pot crește dacă inflația ajunge la 20%.

“Nu avem semnale, dacă nu se întâmplă o catastrofă. Din păcate, putem să vedem şi catastrofe în perioada imediat următoare dacă ne uităm un pic mai la est. Nu, nu vedem inflaţia să crească atât de puternic. Ce urmează acum, dacă vom mai avea uşoare creşteri, ele sunt în jurul valorii actuale, nu foarte depărtate de valoarea de 15% pe care o avem acum. O intervenţie în piaţă s-a dovedit foarte utilă: compensare cu plafonare dacă am făcut în România – şi alte ţări au făcut exerciţii similare. Din perspectiva reducerii inflaţiei, preocuparea principală a băncii centrale a fost o soluţie. Altfel, am fi avut inflaţia de peste 20% pe care aţi evocat-o dvs. Fără această compensare/plafonare, inflaţia ar fi depăşit acest procent“, a concluzionat Suciu.

ADVERTISEMENT
Tags: