News

Vești bune pentru mai mulți români. Salarii mărite de la 1 ianuarie 2024

Data de 1 ianuarie 2024 ar putea aduce salarii mărite pentru zeci de mii de români. Care sunt angajații care se vor bucura de creșteri substanțiale de venit.
27.11.2023 | 07:59
Vesti bune pentru mai multi romani Salarii marite de la 1 ianuarie 2024
Se anunță salarii mărite de la 1 ianuarie 2024. Angajații din România vizați de măsură. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Mai mulți români care lucrează în sistemul public se vor bucura, de la 1 ianuarie 2024, de salarii mărite. Cel puțin acest lucru reiese din declarațiile recente făcute de unii lideri de sindicat.

Se anunță salarii mărite de la 1 ianuarie 2024. Angajații din România vizați de măsură

Încă din primăvara anului 2023, liderii sindicatelor din educație au cerut ca salariul unui profesor debutant să fie egal cu salariului mediu brut pe economie.  În luna martie, câştigul salarial mediu brut a fost 7.290 de lei, echivalentul unui câștig salarial mediu net de 4.554 lei, potrivit Institutului Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

Această cerere a fost pe lista doleanțelor sindicaliștilor din educație în timpul grevei generale de la mijlocul anului. De altfel, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat că sindicaliștii cer ca în viitoare lege a salarizării bugetarilor să fie stipulat clar că salariul brut al unui cadru didactic cu studii superioare este egal cu salariul mediu brut pe economie.

De o astfel de creștere s-ar putea bucura dascălii debutanți încă de la 1 ianuarie 2024. Vineri, sindicatele din învățământ au discutat, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu despre majorările salariale ale personalului din învățământ. Ele trebuie aplicate de la 1 ianuarie 2024, potrivit OUG 57/2023 date de executiv în urma grevei generale din mai-iunie 2023.

ADVERTISEMENT

Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, așa cum ”apare în OUG 57. Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”.

Guvernul și sindicatele caută surse de finanțare pentru creșterea salariilor profesorilor

Același Marius Nistor dezvăluie că, în acest moment, el și colegii sindicaliști caută, alături de Guvern, sursele financiare pe baza cărora vor crește salariilor dascălilor debutanți.

ADVERTISEMENT

”Am discutat cu domnul premier Ciolacu, cu doamna Pescaru, cu doamna Deca, și în momentul de față se preconizează discuții cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Finanțelor, pentru a stabili cu exactitate ce anume se va întâmpla de la 1 ianuarie.

Suntem în faza în care identificăm resursele financiare, facem calculele, astfel încât să rezolvăm și inechitățile din sistem și problemele colegilor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control, mă refer la directori, secretari, contabili șefi, pentru că grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție.

ADVERTISEMENT

Concret, salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, directorii au perfectă dreptate. La momentul când se operează creșterea salarială de la 1 ianuarie, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte. Nu putem să perpetuăm niște greșeli, care sunt rezultatul legii 153“, a declarat Marius Nistor, pentru Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT