News

Vești bune pentru pensionari. Data de la care vor primi pensiile mărite

Ministerul Muncii a anunțat data de la care va începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie. Acestea vor veni indexate cu rata inflației, 13,8%
03.01.2024 | 14:50
Vesti bune pentru pensionari Data de la care vor primi pensiile marite
Ministerul Muncii a anunțat data de la care se va face distribuirea pensiilor Sursa foto: Observatorul de Brașov
ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale(MMSS)a informat printr-o postare pe Facebook că Poșta Română va începe distribuirea pensiilor începând cu data de 5 ianuarie pentru beneficiarii care primesc banii acasă.

Vești bune pentru pensionari. Când începe plata pensiilor

Potrivit aceleiași surse, beneficiarii care încasează pensiile pe card vor primi banii în conturile bancare în perioada 11-12 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

“Casa Națională de Pensii informează că, în luna ianuarie 2024, plata pensiilor la Poștă se face conform convenției încheiate între cele două instituții.

Fondurile necesare s-au transmis astăzi (miercuri n.r.) către Poșta Română. Astfel, sumele virate vor ajunge în conturile Poștei Române SA, pe data de 4 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

Iar distribuirea pensiilor pe teren (la domiciliul beneficiarilor) se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024. Totodată, menționăm că plata pe card a pensiilor se va face în perioada 11 – 12 ianuarie”, a informat MMSS.

Ministerul mai precizează că deschiderea de credite de la Ministerul Finanţelor pentru plata pensiilor în luna ianuarie 2024 s-a realizat din 29 decembrie 2023 cu utilizarea creditelor începând cu data de 3 ianuarie 2024 şi cu încadrarea in limitele lunii ianuarie, anul curent, aprobate de Guvern.

ADVERTISEMENT

Primele pensii mărite

Luna aceasta pensionarii vor primi mai mulți bani, de la 1 ianuarie pensiile fiind indexate cu rata inflației și anume 13,8%. În septembrie, pensiile ar urma să crească din nou. Atunci se va fi finalizat procesul de recalculare a pensiilor, acestea urmând să crească, în unele cazuri, chiar și cu 70%.

”În anul 2024 vom avea două majorări ale pensiilor românilor, una de la 1 ianuarie, cealaltă ca urmare a recalculării. Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi. Da, există bani de pensii! (…)

ADVERTISEMENT

Este un angajament al Guvernului României care în bugetul pentru anul 2024 prevede sursele pentru finanțarea noii legi a pensiilor care va genera creșterea pensiilor pentru toți românii.

În ianuarie, pensiile vor crește, vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8% și sigur că românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii

Pensionarii care primesc peste 2.000 de lei nu vor scăpa însă de impozitul pe venit pentru suma care depășește acest prag. ”Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit”, a declarat în urmă cu două săptămâni ministrul muncii

Potrivit informațiilor furnizate de guvern, schema de impozitare a pensiilor are trei praguri: 10% impozit pentru suma mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net; 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut folosit pentru bugetul asigurărilor sociale; 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT