News

Vești bune pentru românii care se căsătoresc în această toamnă. Ce se întâmplă cu darul de nuntă

Tinerii din România s-au speriat în ultimele zile când au aflat ”pe surse” despre intenția Guvernului de a impozita darul de nuntă cu 70%, drept venituri nejustificate.
24.09.2023 | 17:22
Vesti bune pentru romanii care se casatoresc in aceasta toamna Ce se intampla cu darul de nunta
Vești bune pentru românii care se căsătoresc. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

De 15 ani se tot vorbește despre impozitarea acestui dar de nuntă, a banilor negri proveniți din nunți și botezuri, însă nicio guvernare nu a mers atât de departe să taxeze acești bani. Cu toate acestea, conform mai multor publicații, prin măsurile fiscale propuse de Guvern la 19 septembrie se propune modificarea Legii 70/2025, astfel că interpretările sunt multe.

Vești bune pentru românii care se căsătoresc în această toamnă

Legea care se modifică e cea care face referire la impozitarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită, al cărei scop e să combată evaziunea fiscală și frauda. Conform Observatornews.ro, legea ar putea fi interpretată în mai multe moduri, pentru că e destul de vagă, astfel că darurile de nuntă nu ar mai fi tocmai în siguranță.

ADVERTISEMENT

Momentan, ce se știe, e că legea prevede momentan că organizatorii de evenimente, precum nunți sau botezuri, dar și mirele și mireasa, pot primi cash, în numerar, sub formă de dar de nuntă sau botez, maximum 10.000 de lei de la o persoană.

Problema e că de la 31 decembrie 2024 plafonul se scade la 5.000 de lei, iar de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei. În condițiile în care legea prevede impozitarea cu 70% a veniturilor care nu pot fi dovedite, darul de la nuntă sau botez poate fi foarte ușor inclus în această categorie, mai ales dacă cineva ar face-o cu rea intenție.

ADVERTISEMENT

”Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, este menționat în proiectul de lege.

Situația s-ar putea schimba doar dacă mirii vor ajunge să primească banii de nuntă în cont, ca apoi să plătească 10% impozit la ANAF, pentru a nu pierde 70%. Cu toate acestea, înainte de alegeri e puțin probabil ca politicienii să dorească să supere populația, astfel că momentan nimeni nu își asumă la nivel declarativ o astfel de măsură.

ADVERTISEMENT

În acest context Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a dorit să comenteze situația și a dat asigurări că nimeni nu va impozita darul de nuntă. ”Nu se impozitează niciun dar de nuntă, vă spun direct de la sursă, că mirele, Florin Zaharia, e consilierul ministrului de Finanțe! Casă de piatră tuturor mirilor!”, a transmis Vasilcoiu pe Facebook.

Marcel Ciolacu a intervenit și el și a ”dat asigurări” că nu se pune problema ca nunțile și botezurile să fie afectate de noua legislație, oricât de vagă ar fi aceasta. ”Nu sunt din venituri nedeclarate, din venituri pe care nu le pot justifica. De exemplu, nunţile, botezurile nu intră aici.

ADVERTISEMENT

N-a avut nimeni în cap vreodată să impoziteze nunţile şi botezurile”, a explicat premierul Marcel Ciolacu. Așadar, românii se pot căsători liniștiți înainte de alegeri, pentru că nimeni nu le va băga mâna în buzunare, deocamdată. Între timp, specialiștii dau asigurări că banii de nuntă sunt considerați donații și nu sunt supuși taxării.

Eu nu prea ştiu nunţi la care darul să fie, nici măcar de la naşi, 5.000 de euro, cât sunt 25.000 de lei. Adică nu toate sunt nunţi de politicieni, unde darurile au altă conotaţie”, explică Gabriel Biriş, analist fiscal, atunci când a anunțat că doar în cazul darurilor peste 25.000 de lei e nevoie de un act special de la notar.

ADVERTISEMENT
Tags: