News

Vești bune pentru românii cărora le-au fost calculate greșit pensiile. Și-ar putea primi banii pierduți

07.04.2021 | 17:37
Vești bune pentru românii cărora le-au fost calculate greșit pensiile. Și-ar putea primi banii pierduți
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor din România. „Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa îi returneze”. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care au primit pensii calculate greşit își vor primi banii pierduți, indiferent când s-a produs regretabila eroare. Proiectul legislativ ce prevede eliminarea termenului de prescripție a fost adoptat în Camera Deputaților și transmis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Iniţiativa aparţine liberalului Florin Roman şi reglementează recuperarea pensiilor în urma unor erori materiale. Aceasta completează Legea 263/2010, în sensul reglementării unei excepţii de la regula privind termenul general de prescripţie pentru recuperarea dreptului de pensie a sumelor neplătite de organul administrativ competent.

ADVERTISEMENT

Mai precis, este vorba despre erorile materiale care pot apărea în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor pentru emiterea deciziei de pensionare sau a celor înscrise în aceasta, respectiv în sistemul electronic de punere în plată a deciziei.

Pensionarii cărora le-au fost calculate greșit veniturile își vor putea primi banii pierduți

Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, se arată în amendamentul introdus de parlamentari.

ADVERTISEMENT

Conform articolului 107, alineatul (1) din legea menţionată, „în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire”.

De asemenea, alineatul (2) al articolului 107, la care face referire amendamentul adoptat de deputaţi, prevede că „sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”.

În acest moment, pensionarii cărora le-au fost calculate greșit veniturile primesc înapoi doar banii pentru ultimii 3 ani, conform termenului general de prescripție. Proiectul de lege a fost respins de Senat pe 30 septembrie 2020.

ADVERTISEMENT

A primit, însă, aviz pozitiv în Camera Deputaților – for decizional – și va fi transmis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. „Nimeni nu trebuie să se mai teamă că o pensie calculată greşit va fi mai mică”, a anunțat Florin Roman, la finalul votului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri