News

Vești bune pentru românii cu venituri mici. Ajutor financiar de la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să facă pentru a încasa banii de la stat

Românii cu venituri mici vor primi un nou tip de ajutor financiar, începând de anul viitor. Până când pot fi depuse cererile?
24.12.2023 | 08:04
Vesti bune pentru romanii cu venituri mici Ajutor financiar de la 1 ianuarie 2024 Ce trebuie sa faca pentru a incasa banii de la stat
Ajutor financiar pentru românii cu venituri mici/ colaj Fanatik/ Foto Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Românii cu venituri mici primesc vești bune înainte de finalul anului 2023. De la 1 ianuarie, aceștia vor beneficia de un ajutor financiar. În următoarele rânduri veți afla despre ce este vorba și ce condiții trebuie să îndeplinească oamenii pentru a primi banii.

Ajutor financiar pentru românii cu venituri mici

Încă din primăvara lui 2023, modalitatea prin care sunt acordate ajutoarele sociale a fost schimbată. Astfel, a fost introdus venitul minim de incluziune, care apare în locul ajutorului social și alocației destinate familiilor nevoiașe din România.

ADVERTISEMENT

Legea privind noul program de asistență socială a intrat în vigoare la 1 aprilie 2023, dar se va aplica începând cu anul viitor, în urma reglementărilor stabilite. În această categorie de ajutor financiar sunt incluse două tipuri de venituri pentru persoanele defavorizate: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii.

Banii vor fi acordați de stat pentru a ajuta familiile și persoanele singure cu posibilități materiale modeste. Acești români vor putea beneficia de una dintre cele două componente ale venitului minim de incluziune sau chiar de ambele, în funcție de veniturile familiei, dar și de numărul membrilor.

ADVERTISEMENT

Cererile pot fi depuse până la finalul anului 2023

Pentru a încasa ajutorul financiar de la stat, oamenii trebuie să depună o singură cerere pentru ambele componente. Aceasta trebuie înregistrată până la data de 31 decembrie 2023. Poate fi depusă fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în funcție de domiciliul sau reședința beneficiarilor.

Ulterior, se va stabili dacă beneficiarul are dreptul la ambele componente sau la una dintre acestea. „Toți beneficiarii de venit minim garantat (VMG) și de alocații pentru sprijinire familiei (ASF), dar și alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include 2 componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii și va înlocui actualele forme de sprijin (VMG și ASF), anunță Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Câți bani vor primi de la stat și ce condiții vor fi respectate

VMI (venitul minim de incluziune) se va acorda persoanelor singure care au un venit net mai mic sau egal cu 275 lei. Totodată, în cazul celor care au peste 65 de ani suma este de 400 de lei. În cazul familiilor cu copii, venitum maxim este de 700 lei/membru de familie. Astfel, familia cu un copil va beneficia de 107 lei lunar, iar familia cu doi copii de 214 lei lunar.

De asemenea, în cazul celor cu trei minori suma acordată va fi de 321 lei pe lună. Familia cu patru sau mai mulți copii va primi 428 de lei lunar. În cazul familiilor monoparentale beneficiare de acest ajutor vorbim de următoarele sume:

ADVERTISEMENT
  • 120 lei – pentru familia cu un copil;
  • 240 lei – familia cu doi copii;
  • 360 lei – familia cu trei copii;
  • 480 lei – familia cu patru sau mai mulți copii.

Familiile cu un venit net ajustat cuprins între sumele de 276 de lei pe lună și 700 de lei pe lună, care au un singur copil, vor primi 85 de lei lunar. Cei cu doi copii beneficiază de 170 de lei, în timp ce familiile cu trei minori primesc 255 de lei, iar cele cu patru sau mai mulți minori de 340 de lei lunar.

Beneficiarii vor mai avea de respectat o condiție. Cei apți de muncă vor fi obligați să presteze acțiuni sau lucrări de interes local, în fiecare lună. Totodată, ei vor fi nevoiți să își caute job-uri cu ajutorul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: