News

Vești bune pentru românii din străinătate. Decizia MAE care îi scapă de mai multe probleme

Românii care trăiesc și muncesc în străinătate vor beneficia începând cu 2024 de servicii consulare prin intermediul consulatelor mobile.
22.02.2024 | 08:00
Vesti bune pentru romanii din strainatate Decizia MAE care ii scapa de mai multe probleme
Vești bune pentru românii din străinătate. Decizia MAE care îi scapă de mai multe probleme
ADVERTISEMENT

Potrivit unui anunț al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), aceste consulate mobile vor fi organizate în mai multe țări din lume, fiind vorba despre aproximativ 100 de consulate în 20 de țări. Ce înseamnă, de fapt, asta? Un consulat mobil va implica deplasarea unor angajați ai consulatului în localități cu români, unde în mod normal nu există o astfel de asistență.

Decizia MAE care îi scapă de mai multe probleme pe românii din afară

Așadar, oamenii vor primi acces la diverse servicii cum ar fi accesul la acte notariale, documente de călătorie, de stare civilă sau altele. Conform Avocatnet.ro, MAE a stabilit inclusiv un calendar pentru organizarea acestor consulate mobile în 2024. ”Prin calendarul apărut recent se propune organizarea a 106 consulate itinerante în 19 state, număr care poate crește pe parcursul anului, în funcție de oportunitățile”, arată MAE.

ADVERTISEMENT

Calendarul pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile) din acest an a fost realizat pe baza sugestiilor și propunerilor primite de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din partea reprezentanților comunității românești, asociațiilor și organizațiilor românești din străinătate, în cadrul dialogului direct, prin email, telefon sau prin intermediul rețelelor sociale”, a mai transmis ministerul.

Echipele consulare mobile sunt formate în principal din consuli și funcționari ai consulatului, fiind dotate cu echipamentele tehnice necesare preluării și procesării serviciilor consulare. Măsura a fost luată pentru a facilita interacțiunea directă cu oamenii, nu cea online, pentru că nu toți românii se descurcă în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

”Prin organizarea acestor consulate mobile, MAE urmărește asigurarea accesului cetățenilor români la asistență și servicii consulare de calitate, furnizate în condiții similare cu cele din spațiile de lucru obișnuite ale misiunilor”, a mai transmis MAE. Ministerul Afacerilor Externe este foarte activ în ultima perioadă.

MAE l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul rus Valery Kuzmin

De exemplu, în urmă cu 24 de ore, ministrul Luminița Odobescu a dat dispoziție ca ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, să fie convocat la sediul MAE pentru a comenta moartea lui Aleksei Navalnîi. Opozantul rus a murit, conform Moscovei, pe 16 februarie, la doar 47 de ani, la o închisoare din Siberia.

ADVERTISEMENT

”Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse. A evidenţiat nevoia unei investigaţii transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanţele în care s-a produs decesul. A menţionat obligaţia morală a autorităţilor ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsufleţit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.

Așadar, ”convocarea ambasadorului rus reflectă poziţia consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive şi sistematice ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în Federaţia Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la nivel internaţional în acest domeniu”.

ADVERTISEMENT

Dacă rușii au transmis că Navalnîi a murit în timpul unei plimbări, opoziția e convinsă că rivalul lui Vladimir Putin a fost ucis, cum se întâmplă de fapt de fiecare dată cu oricine îl deranjează pe ”Țar”. Cât despre Vladimir Putin, acesta nu a comentat moartea lui Aleksei Navalnîi, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

ADVERTISEMENT
Tags: