Până atunci politicienii le vor acorda în luna octombrie dascălilor câte un voucher în cuantum de 1.500 de lei, valabil pentru cadrele didactice și cadrele didactice auxiliare. Pentru personalul nedidactic suma va fi de 500 de lei, iar această practică ar trebui să se repete în fiecare an.
”Prima de carieră didactică are o valoare de 1500 de lei net și reprezintă o măsură care susține dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creșterii calității și echității sistemului educațional. Acest ajutor va fi acordat anual, într-o singură tranșă, până în anul 2027”, transmite Ministerul Educației.
Profesorii trebuie să știe, totuși, că aceștia bani ar fi alocați special pentru a fi folosiți în scop didactic, adică pentru achiziția de materiale școlare sau orice i-ar ajuta pe profesori la clasă. Cu toate acestea 30% din sumă va putea fi folosită fără nicio factură, fără a justifica pe ce se duc banii.
În condițiile în care 50% dintre profesori sunt sceptici că actuala coaliție de guvernare le va mări salariile de la 1 ianuarie 2024, aceste vouchere sunt momentan singura certitudine înainte de o iarnă care se anunță foarte grea pentru toți românii. Cine beneficiază, totuși, de aceste vouchere?
Conform legii, vor primi 1.500 lei ajutor cadrele didactice și auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, precum și cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, dar și personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar.
Singura condiție pentru a primi acești bani e ca dascălul să fie în activitate în anul școlar 2023-2024. Bunurile care pot fi achiziționate cu acest voucher au fost stabilite de articolul 3 al OUG privind măsurile pentru acordarea de prime didactice, suma fiind suportată din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit RTV.net, legea prevede ca profesorii să poată folosi acești bani pentru cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, pentru echipamente IT și alte echipamente didactice și pentru cărți de specialitate și alte categorii asimilate acestora. Important de reținut, 30% din sumă, adică 450 de lei, pot fi cheltuiți pentru orice fel de nevoi, fără justificare pe bază de factură.
Listele cu beneficiarii finali vor fi elaborate de inspectoratele școlare, după ce vor primi listele de la directori. Lista cu beneficiarii va conține numele acestora, precum și prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu și instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea.
Între timp, profesorii așteaptă cu sufletul la gură măririle salariale promise de la 1 ianuarie 2024, însă 50% dintre profesori nu au încredere că actualul guvern se va ține de cuvânt. Sindicaliștii au atras atenția că orice bluf al guvernului va aduce de la sine o nouă grevă, pentru că profesorii nu mai acceptă compromisuri.