Life

Vești excelente pentru românii care stau la bloc. Ce trebuie să faci ca să nu plătești impozitul pe locuință în 2024

Ce trebuie să faci dacă stai la bloc și nu vrei să mai plătești impozitul pe locuință. Detaliul care îți poate salva portofelul
10.12.2023 | 17:30
Vesti excelente pentru romanii care stau la bloc Ce trebuie sa faci ca sa nu platesti impozitul pe locuinta in 2024
Ce trebuie să faci dacă stai la bloc și nu vrei să mai plătești impozitul pe locuință Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Impozitul pe locuință este una dintre taxele care îi sperie cel mai mult pe români. Însă, de acum încolo, cei care stau la bloc au un motiv pentru care pot răsufla ușurați.

Cum să nu mai plătești impozitul pe locuință

Impozitul pe locuință este o taxă destul de costisitoare pe care românii o plătesc. Potrivit unei noi reglementări fiscale, o categorie de persoane ar putea fi scutită de la plata impozitului.

ADVERTISEMENT

Noua măsură fiscală se adresează românilor din mediul urban. Cei care vor să scape de plata impozitului trebuie să îndeplinească o singură cerință.

Condiția de a fi scutit de la plata impozitului este una simplă, dar nu mulți români o cunosc. Pentru a-ți salva portofelul și veniturile, trebuie să faci un singur lucru.

ADVERTISEMENT

De acest beneficiu se pot bucura doar cei care aleg să își anvelopeze blocurile pe cont propriu. Însă, scutirea de la plata impozitului nu va fi una permanentă.

Cine stabilește cota impozitului pe locuință

Noua reglementare fiscală prevede ca această scutire să fie doar pe șapte ani. Deși nu este de multă vreme intrată în vigoare, măsura are, deja, primii beneficiari.

ADVERTISEMENT

Sumele pe care românii le plătesc anual la impozit nu sunt deloc unele mici. Tocmai de aceea, noua măsură a fost gândită și adoptată special pentru beneficiul cetățenilor.

Astfel, cine alege să anvelopeze pe cont propriu blocul are dublu avantaj. Pe lângă scutirea de la plata impozitului, are șansa să micșoreze și factura de la energia electrică, nemaifiind necesară încălzirea excesivă a locuinței.

ADVERTISEMENT

Cei care au ales să nu mai plătească impozitul pe locuință sunt cei din Drobeta Turnu Severin. Aici, consiliul local a adoptat această măsură pentru localnici în urmă cu patru ani.

Poate că nu multă lume știe, dar impozitul se calculează diferit în funcție de destinația pe care o au clădirile. Astfel, se poate distinge impozitul pe clădiri rezidențiale ți impozitul pe clădiri nerezidențiale.

În prima categorie intră strict clădirile destinate locuitului. În categoria imobilelor nerezidențiale intră spațiile comerciale sau sediile firmelor.

Cel care stabilește cota exactă a impozitului pe clădiri este consiliul local. Aceasta este cuprinsă între 0.8% și 0.2% din valoare impozabilă clădirii.

ADVERTISEMENT
Tags: