News

Vești importante pentru pensionari. Schimbarea pe care mulți o așteptau, anunțată de Violeta Alexandru

04.04.2021 | 17:17
Vesti importante pentru pensionari Schimbarea pe care multi o asteptau anuntata de Violeta Alexandru
ADVERTISEMENT

Avem vești extraordinare pentru pensionarii din întreaga țară. Potrivit fostului ministru al Muncii, Violeta Alexandru, aceștia vor putea în curând să primească, dacă doresc, talonul în format electronic.

Asta după ce s-a constatat că poștașii „uită” de multe ori să le aducă celor care primesc pensiile pe card, deși Casa Națională de Pensii Publice plătește 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov, necesar atât în relație cu medicul de familie, cât și pentru a circula gratuit cu mijloacele de transport în comun.

ADVERTISEMENT

Pentru pensionarii care folosesc sistemul bancar, nu ar trebui să mai aștepte poștașul sau să verifice constant cutia poștală. De ce să aștepte? Sunt oameni care folosesc tehnologia”, susține oficialul.

Schimbare majoră pentru pensionari. Talonul mov, în format electronic

Pentru cei care m-au întrebat despre intenția mea de a amenda legea pensiilor pentru a include posibilitatea, pentru pensionarii care primesc pensia în cont, de a avea, dacă doresc, talonul în format electronic, am o informație simplă: am terminat.

ADVERTISEMENT

Scriind la text, după toate discuțiile avute, m-am gândit și la posibilitatea – în condițiile unui precedent dat de schimbul de date (ANAF/Ministerul Finanțelor – Casa Națională de Pensii) – ca medicii de familie să poată verifica, prin acces direct în baza de date a CNPP, anumite informații despre pensionarii care solicită, de exemplu, rețete compensate.

Aici nivelul de compensare pentru rețeta de medicamente este dependent de cuantumul pensiei, de aceea pensionarii trebuie să prezinte medicului talonul. Sincer, nu talonul în sine interesează ci informația.

ADVERTISEMENT

Atunci înseamnă că asta trebuie să rezolvăm pentru a scăpa, într-o zi, de talon. Cei care doresc. Eu, sincer, la subiectul accesului unei instituții/unui furnizor de servicii acreditat/validat printr-un contract cu o instituție publică la baza de date a unei alte instituții, pe cuvânt dacă înțeleg argumentele contra.

Ar însemna o povară în minus pentru pensionar dacă nu ar mai fi nevoit să aducă mereu talonul. În celelalte servicii medicale contează exclusiv calitatea de asigurat iar personalul medical se informează printr-un sistem electronic (SIUI) doar cu privire la calitatea de asigurat”, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook, dând asigurări că intenționează să modernizeze România prin digitalizare și „multă muncă”.

ADVERTISEMENT

Nu intenționez să încarc niciun medic de familie cu mai multă birocrație, ceea ce mă preocupă este modernizarea României. Un obiectiv care se atinge prin digitalizare și, nu o să vă surprindă, prin mai multă muncă, mai mult efort din partea furnizorilor de servicii pentru simplificarea vieții beneficiarilor. Mă gândesc.

Eu îi înțeleg pe acești oameni. Despre pensionari vorbesc. După o viață de muncă, vrei respect din partea statului. Talonul mov nu va veni, orice am face, prompt. Vom sta după el.

Pentru pensionarii care folosesc sistemul bancar, nu ar trebui să mai aștepte poștașul sau să verifice constant cutia poștală. De ce să aștepte? Sunt oameni care folosesc tehnologia.

Singuri sau ajutați de cei din familie. Oamenii nu ar trebui să aștepte după serviciile statului. Statul nu le face o favoare. Îi rog pe cei care îmi scriu (uneori cu prea multă agresivitate, eu fiind un om care caută dialogul!) că vreau să se trimită, electronic, talonul de pensie la țară – acolo unde bătrânii au încă toaleta în curte, nu au gaze și, în multe locuri (prea multe), acces dificil la serviciile de bază – să citească cu atenție mesajele mele.

Trebuie să facem mai mult pentru acești bătrâni dar și pentru cei care folosesc tehnologia, preponderent în mediul urban. Nu îi subestimați, mai ales că un asemenea sistem ar fi foarte simplu. Au dreptul nu doar să asculte vorbindu-se, ci să-și vadă România modernizându-se”, a explicat fostul ministru al Muncii.

ADVERTISEMENT