News

Vești proaste de la BNR. Milioane de români ar putea fi afectați

Recent, viceguvernatorul BNR a vorbit despre un șoc ce ar putea să împingă România în criză. Milioane de români ar putea fi afectați.
04.09.2023 | 06:58
Vesti proaste de la BNR Milioane de romani ar putea fi afectati
BNR vorbește de un șoc care ar putea produce o criză uriașă, iar analiștii spun că milioane de români ar putea fi afectați. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Un nume important din cadrul Băncii Naționale a României (BNR) anunță un șoc care ar putea arunca România într-o criză importantă. Milioane de români ar putea fi afectați, cred și analiștii financiari.

BNR vorbește de un șoc care ar putea produce o criză uriașă, iar analiștii spun că milioane de români ar putea fi afectați

România traversează o perioadă destul de complicată din punct de vedere economic. Cu găuri importante în buget și un deficit uriaș, guvernanții caută soluții pentru redresarea situației.

ADVERTISEMENT

Recent, viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, a lansat un avertisment destul de sever. El a vorbit despre un șoc ce ar putea să împingă România în criză. Din păcate, probabilitatea acestuia a crescut foarte mult.

”Din nefericire, măsurile de corecție de până acum a dezechilibrelor macroeconomice fie au fost insuficiente, fie nu au avut efectele scontate. Riscurile interne se cumulează cu cele externe, iar probabilitatea unui șoc care să ne împingă în criză economică este mai mare”, au fost cuvintele spuse de viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, după o vizită la Bruxelles alături de premierul Ciolacu, ministrul finanțelor a făcut și el afirmații îngrijorătoare. Boloș a vorbit de potențiala incapacitate de plată în care ar putea ajunge statul român.

Poziția ministrului liberal este criticată dur de analiști. ”E o declarație, din punctul meu de vedere iresponsabilă. Ea vine să pună gaz pe focul problemelor și îngrijorărilor legate de finanțele României”, spune Adrian Negrescu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Analiștii economici privesc cu scepticism măsurile fiscale ale Guvernului. ”Dacă se pun în vigoare, va fi tăiat în carne vie!”

Același analist nu vede cu ochi buni viitoarele măsuri fiscale pe care și le asumă Executivul. Negrescu avertizează că, dacă se pun în vigoare, ”acele măsuri fiscale duc la o tăiere în carne vie” în sectorul bugetar.

În plus, circa 3 milioane de români ar putea fi afectați. Vorbim aici de cei care primesc bonuri de masă, sector unde statul ar propune o impozitare cu 10% CASS. ”Cinci din șapte companii din România au înțeles deja că nu au bani să acopere cei 10% și nu vor mai da bonuri de masă”, mai avertizează Negrescu.

ADVERTISEMENT

Cei care vor mai da bonuri de masă ghiciți de unde vor lua banii. Din salariile oamenilor. Îi vor pune să aleagă ori bonuri de masă, ori vă tăiem din salarii. E și asta e o măsură foarte, foarte ciudată.

Pe de altă parte, la micro-întreprinderi, că vorbeam de impozitare a bogaților. Pe acolo, practic, fiscalitatea crește de la 1% la 3% pentru că să ai întreprindere, să nu faci o cifră de afaceri de 60.000 euro înseamnă că nu are sens să faci business”, mai punctează analistul economic, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT
Tags: