News

Vești proaste de la OMS. Tulpina britanică de Covid a ajuns deja în 70 de țări

28.01.2021 | 08:50
Vesti proaste de la OMS Tulpina britanica de Covid a ajuns deja in 70 de tari
ADVERTISEMENT

Noile tulpini ale SARS-CoV-2 se răspândesc într-un ritm alert conform unor date oficiale prezentate de Organiația Mondială a Sănătății.

Dacă tulpina sud-africană a ajuns în 31 de țări, cea britanică a atins deja borna de 70 de state, cu 10 mai mult față de raportarea anterioară din 19 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Totodată în Brazilia predomină o nouă tulpină, la fel de contagioasă ca și tulpina britanică, motiv de îngrijorare extremă pentru specialiști.

Noua tulpină a SARS-CoV-2 a ajuns în 70 de țări

Tot mai multe voci din comunitatea științifică vorbesc despre o nouă pandemie, în condițiile în care noile tulpini de SARS-CoV-2 sunt mult mai contagioase.

ADVERTISEMENT

Între timp guverenele lumii încearcă să accelereze vaccinarea populației și să impună restricții fără precedent pentru a opri răspândirea noilor tulpini.

România nu este nici ea ferită de răspândirea noilor tulpini,existând deja 8 cazuri de infectare cu tulpina britanică. Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că au fost depistate 3 astfel de cazuri de infecție, două dintre acestea fiind la Școala nr. 28 din Capitală.

ADVERTISEMENT

Sunt încă trei teste de secvențiere pozitive de azi. Două dintre ele aparțin focarului din școală (Școala 28, din Capitală – n.r.). Un test pozitiv este la o persoană care nu aparține acelui focar. Este o persoană tânără. Am luat legătura telefonic cu dânsa. Este în stare generală bună, carantinată la domiciliu cu prietenul, de asemenea confirmat pozitiv. Urmează să se facă ancheta în focar”, a transmis doctorul Andreea Moldovan.

Cel mai îngrijorător e cazul unui bărbat din Constanța, infectat cu noua tulpină, care nu a părăsit niciodată țara. „În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare astăzi, 26.01.

ADVERTISEMENT

Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus. DSP Constanța are în desfășurare o nouă anchetă pentru acest caz”, au transmis autoritățile.

Deși nu există date exacte în acest sens, se crede că noua tulpină de SARS-CoV-2, originară din Marea Britanie, ar fi cu până la 70% mai contagioasă. Din fericire nu este mult mai agresivă, însă un număr mai mare de infectați înseamnă automat și un număr mai mare de cazuri grave.

ADVERTISEMENT
Tags: